Podsjetio je da je potpisan ugovor sa kompanijom EXPO 2020 Dubai koja organizira ovaj sajam, te da su angažovane mnoge kompanije koje će raditi na raznim segmentima realizacije EXPO izložbe, a da će bh. privrednici imati na raspolaganju sve resurse koji su skladu s tim ugovorom.

- Potpisali smo ugovor vrijedan tri miliona i 990 hiljada KM. Plaćanje će biti u nekoliko rata, a prva je već za nekoliko dana, drugu krajem godine, treću polovinom februara naredne godine i posljednju kada organizator završi sve obaveze prema nama. Nećemo platiti ništa što nije izvršeno i nikakve usluge koje nisu realizirane. Kompletan postupak potpisivanja ugovora izvršen je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, sve je javno objavljeno, imali smo ekspertnu grupu i Ured za borbu protiv korupcije učestvovao je također u radu ekspertne komisije – pojasnio je Delić.

Vlada KS je tražila imenovanje osoba iz institucija koje će činiti Organizacioni odbor koji će biti uskoro imenovan, a naveo je da neke institucije nisu predložile svoje predstavnike.

Premijer KS Edin Forto je generalni komesar EXPO-a, a njegov zamjenik bi trebao biti ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

- Ideja EXPO-a je povezivanje umova i kreiranje određenih novih vrijednosti, to znači da ćemo akcenat staviti na povezivanje, networking kako vlada, država tako i povezivanje privrede i to je najvažniji zadatak – kazao je Delić, te nastavio:

- Vrlo brzo ćemo raspisati javni poziv kako bi se izabrali privrednici koji će predstavljati BiH i kojima ćemo mi platiti određene troškove, naravno to ne isključuje one koji žele o svom trošku da idu na EXPO, da im mi pružimo sve resurse s kojima raspolažemo. EXPO trenutno postavlja nove svjetske standarde u svijetu poduzetništva i inovacija i drago nam je da ćemo biti dio jedne takve manifestacije.

Naveo je da su dobili obavijest o izboru agencija koje će raditi na nastupu BiH na EXPO-u.

- Mnogo je velikih kompanija koje su zvanični partneri ovog događaja i koji će nama stajati na raspolaganju u skladu s našim ugovorom sa EXPO-om. Agencija koja će raditi na implementaciji one ponude koju smo mi njima dostavili, radi se o agenciji Via Creativ Marketing and Menagment i agencija Simetrico koja je radila određene stvari za naš paviljon. Mi smo se ugovorom obavezali na povjerljivost podataka i shodno tome neke informacije ne mogu ići u javnost i sve države su potpisale taj ugovor gdje je i taj član o povjerljivosti – naveo je Delić ističući kako stoji na raspolaganju medijima i da se svi procesi vode javno i transparentno.

Istakao je da će svima koji budu zadovoljavali kriterije javnog poziva i kriterije organizatora, a koji su veoma rigorozni, moći će učestvovati i predstavljati svoju državu na EXPO-u u Dubaiju.

Kazao je Delić da se očekuje da će u narednih 20 dana imati spiskove onih privrednika koji će predstavljati bh. privredu. Naveo je da nije kriva Vlada KS što se kasni jer se neke države pripremaju za EXPO i pet godina, a da su oni završili sve u roku od 20 dana.

- To je svjetska izložba poduzetništva, inovacije, tehnologija, ali tu se predstavljaju svi segmenti društva. Mi ćemo imati i 18. decembra nacionalni dan gdje ćemo predstaviti sve vrijednosti naše države. Ovo je dugoročna investicija i ne može se odmah izmjeriti. Pratite broj dolazaka turista iz UAE i mi smo već ostvarili veliki broj kontakata u UAE – naveo je Delić te je kazao kako je bilo govora i o otvaranju predstavništva ambasade UAE u BiH i da imaju obećanja kada su investicije u pitanju.

- Ideja i cilj je povezivanje umova i kreiranje bolje budućnosti i jedva čekamo da naši ljudi odu tamo da se povežu i da ostvare kontakte i donesu neke nove vrijednosti. Nema sumnje da se ova investicija neće desetorostruko isplatiti. Ovo su dugoročna ulaganja i potrebno je malo vremena da vidimo benefite – kazao je također ministar privrede.

Kazao je da su se upravo zbog velikog interesa privrednika i ponudili da plate učešće BiH na EXPO-u.

- Nama to nije trebalo, mogli smo ta sredstva uložiti negdje drugo. Ali smo smatrali da je ovo najbolji način da otvorimo svjetsko tržište, kako da se povežemo sa globalnim kompanijama i u našu državu da donesemo nove vrijednosti. Interes privrednika je veliki sa područja cijele BiH i nadam se da ćemo zajedno napraviti pomak kada je privreda, naročito proizvodnja i izvoz u pitanju – naveo je Delić ističući kako su imali i podršku državnih vlasti, ali da je bilo i podmetanja nogu.

- Imamo strateške grane privrede, prije svega prehrambenu, prerađivačku i metalnu industriju, zatim drvnu, IT sektor, farmaceutsku i nezaobilazan je turizam. To je pet sektora koji će imati prednost za učešće na EXPO-u, ali nećemo isključiti nikoga ko može na najbolji mogući način predstaviti našu državu, i ko može imati komparativnu vrijednost na svjetskom i regionalnom tržištu – zaključio je Delić.