open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Delegati raspravljaju o kineskim respiratorima: Stevanović od Čavare traži da smijeni Vladu FBiH
Na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH delegati raspravljaju o izvještaju Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Narodne Republike Kine, plaćenih 10,5 miliona KM.
18.06.2020. u 13:26
get url
text

Predsjednik Odbora Dragan Stevanović je pojasnio da su poslani upiti svakom od nadležnih organa vezanih za ovu nabavku posebno.  

- Svi su dostavili prihvatljive odgovore,  a v. d. direktora FUCZ-a i direktor Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH su lično došli i dali informacije koje su imali na raspolaganju. Odbor se bavio isključivo službenim činjenicama i službenim informacijama nadležnih organa. Respiratori koji su uvezeni još nisu u upotrebi, a po izjavi Tužilaštva BiH i Suda BiH nema prepreke da se distribuiraju gdje su potrebni. Po proceduri Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH bi trebalo da certificira te mašine, kaže za šta su upotrebljive i pusti ih i u upotrebu, odnosno distribuciju. Institut za mjeriteljstvo se nije mogao definitivno izjasniti jer nisu imali direktni pristup tim respiratorima, a da će dati definitivni sud kada dođu do jedne mašine i tehničke dokumentacije – kazao je Stefanović.

Delegat Zvonko Marić, član ovog odbora je kazao da ima primjedbu na jednu formulaciju, odnosno da se nije smjelo zaključivati u segmentu gdje je odgovore poslala ministrica finansija Jelka Miličević, da sezbog objektivnosti nije u izvještaju trebalo navesti "znači nije bila upoznata“.

- Najviše smo očekivali od Instituta za mjeriteljstvo, a informacija koju smo dobili nije adekvatna. Izaziva sumnju jer se pojavio neki čovjek koji je kao ekspert vještačio respiratore. Institut za mjeriteljstvo kaže da samo treba naći servisera. Valjda kada se nabavljaju treba osigurati servisera. Predlažem da ovaj dom uputi inicijativu, a da se ne shvati kao pritisak na pravosuđe, da se ubrza ova istraga. Možemo uz tu inicijativu priložiti ovaj izvještaj Odbora - naveo je Marić.

- U Federalnoj vladi, niti bilo gdje drugo, ne postoji niti jedan dokument koji je neko napisao kakav nam to respirator treba. Mnogo ozbiljnije se piše kada se nabavljaju službeni automobili, navede se marka, i svi drugi detalji. Za respiratore se napisalo samo da je invazivan. U isto vrijeme, nezvanično doduše, federalni premijer ima svog ministra i pomoćnika ministra vrsnog anesteziologa i ne pita ga kakve respiratore, a pita tamo neku N.N. osobu ili sekretarku Vlade FBiH. Ne znam ima li većeg dilentantizma - kazao je Stevanović.

Naveo je da je firma Srebrena malina dobila sav novac, 10,5 miliona KM, "kupuje mašine, dovozi ih do aerodroma i tek onda traži od Agencije dozvolu“.

- I danas mi ne znamo u kojem obimu te mašine možemo koristiti. U mjesnoj zajednici kad nabavljaju potrošni sitni materijal, dadne se sekretaru da kupi, sa ozbiljnijim pristupom odrede šta će kupiti, nego što je uradila Vlada FBiH na čelu sa premijerom koji koordinira njen rad.

FUCZ se stavio iznad Federalnog štaba CZ. Nespojivo mi je da Federalni štab koji je organ vlade, u kojem nije slučajno predviđeno da je zamjenik premijera komandant Štaba, ne kontaktira sa premijerom i Vladom, već to radi direktor FUCZ-a. Moj prijedlog je da od predsjednika FBiH tražimo da odmah smijeni ovu Vladu, i da pokrene proceduru izbora nove Vlade - kazao je Stevanović.

Delegat Senad Ahmetović je predložio da se usvoji zaključak da "Dom naroda FBiH mijenja naziv ovog odbora u Odbor za provjeru javnih nabavki, te da Dom naroda FBiH produžava mandat Odboru za provjeru javnih nabavku do daljnjeg sa istim članovima. Odbor može zasjedati po potrebi".

- Sreća da je taj virus pokazao svoju milost i nije odreagirao kao u zemljama u okruženju. I samo zahvaljujući disciplini građana uspjeli smo da sa takvim pristupom spasimo i zdravstveni sistem. Građani FBiH su jedini zaslužni što smo mi spasili zdravstveni sistem, a time i političku situaciju – poručio je delegat Amer Žuljević.

Istakao je da ovaj odbor nije ni sudski ni tužilački, već politički odbor, koji je bio zadužen da provjeri ko je šta odradio u sistemu.

- Ova vlada mora da snosi političku odgovornost, da nisu odgovorili zadatku u pandemiji. Tu političku odgovornost ne možemo isporučiti ukoliko ne postoji volja političkih subjekata koji su dijelom dio te izvršne vlasti. Premijer ima mjere zabrane da se ne može bez svjedoka sastajati sa ministricom finansija, pokazuje u kakvoj smo kompleksnoj situaciji, kad nam je najpotrebnija saradnja premijera i ministrice finansija, kada govorimo o ekonomskim posljedicama. Nemojte molim vas da ova situacija predugo potraje. U zemljama iz okruženja su se za manje stvari podnosile ostavke zbog političke odgovornosti- naveo je Žuljević pozivajući sve delegate na postizanje konsenzusa da se uvede novi politički model ponašanja u FBiH, a to je da osobe koje su pod ovakvim pravosudnim mjerama odstupe, a stranke izborne pobjednice formiraju novu vladu bez hipoteka.  

Replicirao mu je delegat Jasmin Duvnjak pitajući ko je donosio sve mjere, od inspekcije, zdravstvenog sektora, obrazovnog sistema.

- Veoma paušalno je kazati samo zahvaljujući građanima. Da, na prvom mjestu zahvaljujući savjesti građana. A šta je sa institucijama? Policijski sat recimo. Je li to neko morao donijeti i kontrolirati? Onda inspekcija. Ko je to radio? Sve to moraju raditi organi i institucije države. Personifikacija za državu nije niti jedan pojedinac, a posebno neko ko obavlja nečasno vlast i svoju dužnost. Nisam za to da omalovažimo na takav način institucije države, od policije, preko inspekcije, zdravstvenih radnika i druge mehanizme. Ne možemo kazati da nisu dali doprinos- poručio je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.