open-navfaktor-logo
search
Rasprava o struji
Delegati Doma naroda FBiH traže da na sjednicu dođu premijer Novalić i ministar Džindić
U Sarajevu je počela vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na čijem dnevnom redu se nalazi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH. 
29.12.2021. u 13:10
get url
text

Većina delegata se izjasnila da nema rasprave niti glasanja o zakonu dok u salu ne dođu premijer Federacije Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Predlagač zakona delegat Jasmin Duvnjak (SDA) na početku sjednice je obrazložio predložene dopune Zakona o električnoj energiji kazavši da će na osnovu njih Vlada FBiH moći posebnom odlukom ograničiti povećanje ili smanjenje cijene električne energije u FBiH.

- Mi stvaramo pravni osnov za regulisanje tržišta, pomažemo privrednim subjektima da udar povećanja struje na berzama ne bude udar koji bi mogao otežati poslovanje, dovesti do otpušatanja radnika, a što bi sve skupa moglo rezultirati ugrožavanjem standarda građana u FBiH - rekao je Duvnjak.

Potom se za riječ javio delegat Elmedin Konaković (NIP).

- Šokiran sam da na sjednici nema premijera Fadila Novalića i resornog ministra Nermina Džindića. Da li je moguće da u ovoj užarenoj situaciji pristajemo na bilo kakvu raspravu, a da ovdje nije federalni premijer. Smatram bespredmetnim da nema čovjeka koji je najdgovorniji - rekao je Konaković.

On je upitao da li je moguće da Vlada FBiH nema utjecaja na direktora Elektroprivrede BiH da ograniči cijene električne energije, odnosno da nema komunikaciju sa takvim ljudima i naredi im da ne divljaju sa cijenama, ukazujući da su pojedini provredni subjekti dobili fakture za povećanje električne energije i za 300 posto više u odnosu na raniji ugovor.

- Bosna i Hercegovina je izvoznik električne energije, ništa se na tržištu nije poremetilo. Koji parametar je utjecao na povećanje cijena električne energije? Ja znam odgovor, to su korupcija, kriminal i trgovina. Je li moguće da pristajete na raspravu bez prisustva Fadila Novalića, tražimo prisustvo Vlade FBiH - rekao je Konaković, a sa čim su se složili i mnogi delegati.

Delegat Aner Žuljević (SDP) je rekao da je stav delegata SDP-a da nema donošenje zakona prije nego dobiju mišljenje Vlade FBiH i predloženoj dopuni zakona i šta on znači za privrednike.

Pita da li je istina da će usvojene izmjene omogućiti Vladi FBiH da poveća cijene električne energije za privredu 50 posto, a poznato je da su privrednici kazali kako svako povećanje iznad 20 posto znači otpuštanje radnika. 

- Nalazimo se na ivici kvoruma, veliki je broj delegata koji nije načisto da li glasajući za ovaj zakon rješavaju problem, što privrednici nagovještavaju, strujni udar, koji će slomiti proizvodnju i ostaviti ljude bez radnih mjesta. Dopune se predlažu od delegata, a ne znamo kakvo je mišljenje Vlade o tome - govori Žuljević. 

Predsjedavajući Tomislav Martinović je kazao da je poziv upućen svima kojima je trebalo, ali je ipak zadužen sekretar Doma naroda da komunicira službe i pozove Novalića i Džindića na sjednicu.

Data je pauza od pola sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.