open-navfaktor-logo
search
Oštro u Domu naroda FBiH
Delegat Marić sam protiv svih: Konaković je prorok i sve zna, a Čampara kao da je pao s Marsa
Završena je rasprava o rebalansu budžeta u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je bilo dosta repliciranja među delegatima.
28.04.2020. u 14:50
get url
text
Zvonko Marić
Zvonko Marić

Tako je delegat Zvonko Marić (SBB) kazao kako je razočaran što niti jedan amandman ove stranke nije prihvaćen i dodao kako ministri SBB-a u Vladi FBiH nisu učestvovali u kreiranju zakona, na što mu je oštro replicirao delegat Aljoša Čampara (SDA), a uključio se i Elmedin Konaković.

- Kakva je svrha delegata, SDA nas je dovela u istu ravan, kao ostale delegate. Imamo pravo da iskažem distancu, a sada kako glasati, svi će uperiti prst da smo mi ti koji nešto opstruiramo - rekao je Marić.

Delegat Elmedin Konaković (Narod i pravda) je replicirajući Mariću kazao da se njegova stranka nalazi u vlasti i da moraju snositi odgovornost.

Elmedin Konaković

- Brod tone i neki prvi pokušavaju napustiti brod. To je politika tamo gdje vam dozvole, preuzmite odgovornost ili budite sinhronizovani. Kada budete glasali, doći ćete u javnost - rekao mu je Konaković.

Marić je odgovarajući rekao da se Konaković ponaša kao Nostradamus.

- On se ponaša kao Nostradamus, on je prorok i sve zna, i govori: "Izađite", a onda: "Ne smijete napustiti brod". Neka se dogovori sa sobom. Nejasno, konfuzno u njegovom stilu - rekao je Marić.

A onda se u raspravu uključio delegat Aljoša Čampara (SDA).

Aljoša Čampara 

- Mariću, jeste li rekli da je SDA dovela sve nas kao Vlada FBiH ovdje u ovu nedoumicu u vezi s ovim zakonom. Ovo sam parafrazirao. Ja mislim da vi u Vladi FBiH imate ministre Nermina Džindića, Editu Đapo, Zlatana Vujanovića i dopremijera Veska Drljaču, i mislim, Mariću, da mi ovdje nismo pali s Marsa, isto kao što postoje ministri iz SDA. Odakle vam pravo. Učestvujete u Vladi FBiH i zajedno smo izglasali ovaj zakon. Je li mogao biti dobar, bolji, ali SBB, SDA i HDZ su zajedno u toj Vladi i zajedno izglasali i da zajedno snose odgovornost. Ali reći da je SDA doveo nekoga, pa nemojte nam to raditi, nismo retardirani - ljutito je kazao Čampara.

Marić je replicirao kazavši da iz SBB-a nisu učestvovali konkretno u izmjenama Zakona o radu koji se našao na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

- Znamo ko je autor. Vi se ponašate kao da ste pali s Marsa. Recite u kojem segmentu je sudjelovao u izradi ovoga o čemu raspravljamo i ubuduće slušajte šta kažem. Znam šta sam rekao - naveo je Marić.

Ponovo je replicirao Čampara.

- Ponovo mi je jasno da sam dobro čuo. Iz vašeg, da SBB nije učestvovao u ovom zakonu, da ministri iz Vlade nisu učestvovali, već samo podržali. Jednoglasno je ovaj zakon usvojen. Ministri iz SDA, HDZ-a i SBB-a su ga usvojili i vi nama govorite da ministri iz SBB-a nisu učestvovali u ovom zakonu, i ja treba da vjerujem vama, nevjerovatno - rekao je Čampara.

Nekoliko riječi dodao je i delegat Aner Žuljević (SDP).

- Nemojte Mariću od ministara SBB-a da pravite debile. Nemojte braniti ni sebe ni ministre jer ste se time zakopali tri metra pod zemlju. Vi iz SBB-a kada uđete u prostor SDA, vama su ruke u zraku - rekao je Žuljević.

Za riječ se javio i Jasmin Duvnjak (SDA) pokušavajući smiriti situaciju na sjednici, vrativši raspravu na rebalans budžeta.

- Ovo je teško vrijeme u kojem se nalazi BiH, regija i cijeli svijet, i traži ozbiljnost i odgovornost. Rebalans se radi u ambijentu proglašenog stanja nesreće. Rebalans nije sjajan ali bitno je da mjere donesu efekte u prvom setu. Niko od nas ne bi mogao biti s ovim mjerama zadovoljan kada bi ovo bio konačan odgovor na pandemiju - rekao je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.