open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Delegacije HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a o ispunjavanju uslova za kandidatski status: Ubrzo konkretni rezultati
Radne grupe delegacija HDZ-a BiH, SDA i SNSD-a, danas su u Mostaru razgovarale o 14 ključnih uvjeta Evropske komisije, koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti za kandidatski status.
18.03.2021. u 14:49
get url
text
S press konferencije

Učesnici su na kasnijoj konferenciji za medije izrazili zadovoljstvo zbog, kako su naveli, proaktivnog učešća svih, ali i zbog spremnosti da se radi, te zbog upućenosti u problematiku.

Ovog puta predstavnici vladajućih stranaka bili su fokusirani na izvršenje prioriteta Evropske komisije, a konstatovano je i kako je riječ o devet velikih prioriteta, uz navode da je šest već ranije ispunjeno.

- Bili smo fokusirani na Zakon o javnim nabavkama, Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, te na Zakon o VSTV-u BiH. Odredili smo statuse, te dogovorili šta nam je dalje raditi. Zakon o javnim nabavkama jednoglasno je prošao na Vijeću ministara BiH, a u predstojećoj parlamentarnoj proceduri moguće su i nadogradnje. Ministarstvo pravde BiH uradilo je nacrt zakona o VSTV-u, nakon što su prikupili veliki broj mišljenja, među njima i mišljenje Venecijanske komisije. Dva preostala zakona trebala bi se naći pred Vijećem ministara BiH, a kada riješimo i to moći ćemo konstatovati da smo većinu posla uradili i da naše opredjeljenje ka Evropskoj uniji ima kredibilitet. Atmosfera je bila dobra, rasprava je bila otvorena, tako da ubrzo možemo očekivati konkretne rezultate - izjavio je šef delegacije HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda.

Podcrtao je i da je formirana radna grupa koja se bavi izmjenama Izbornog zakona BiH, te da su danas svi bili fokusirani isključivo na tri prethodno spomenuta zakona.

VEZANI TEKST - Džaferović iz Brisela saopćio dobre vijesti: Iduće godine možemo dobiti kandidatski status

Denisa Zvizdića, šefa delegacije SDA, obradovali su konsenzus i spremnost da se realiziraju mjere koje će unaprijediti put Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama. Napomenuo je i da osim 14 prioriteta, postoje i brojni podprioriteti, te da bi ukupna realizacija navedenog značila otvaranje prvog klastera pregovora.

- To je devet ili deset prioriteta uključujući i Izborni zakon BiH. Jako je važno što je jedan od zakona već u parlamentarnoj proceduri, te što će se i ostala dva uskoro naći na Vijeću ministara BiH, a što bi trebalo omogućiti i veću prohodnost zakona. Očekujem da u najkraćem roku završimo procedure i da sa kredibilnim zahtjevom zatražimo kandidatski status. Smatram da to zaslužujemo i to je naša današnja poruka. Očekujemo da nas podrže, kako bismo trajno dospjeli na tračnice koje vode ka evropskim integracijama - naveo je Zvizdić.

Za Snježanu Novaković-Bursać (SNSD) važno je što je usaglašena metodologija za koju je uvjerena da će pregovarače približiti izvršenju određenih zadataka. Kazala je i kako je SNSD otvoren, te kako postoji namjera da se primjeni konstruktivan pristup, posebno kada je riječ o rješenjima koja će poboljšati ukupni ambijent u zemlji.

- Otvoreni smo, radeći predano na svim prioritetima i podprioritetima. Važno je da sve bude funkcionalno i provodivo. Bilo je i previše pokušaja koji nas nisu odveli ka funkcionalnosti, a sve ovo vidim kao šansu za unapređenje odnosa i poboljšanje ambijenta. Na tome ćemo i dalje raditi - poručila je Novaković-Bursać.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.