open-navfaktor-logo
search
MOBiH
Delegacija OSBiH u posjeti OS Republike Turske: Potrebno razvijati i unaprijediti saradnju
Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović predvodi delegaciju Oružanih snaga BiH koja od 20. do 24. decembra boravi u službenoj posjeti Oružanim snagama Republike Turske.
22.12.2021. u 10:10
get url
text

Generalpukovnika Senada Mašovića, dočekao je načelnik Generalštaba Vojske Republike Turske general Yasar Guler.

- Na sastanku sa delegacijom Oružanih snaga Republike Turske razgovarano je o bilateralno-odbrambenoj saradnji oružanih snaga BiH i Turske, regionalnim sigurnosnim izazovima, procesu euroatlantskih integracija, kao i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti u pogledu učešća pripadnika oružanih snaga dviju zemalja u međunarodnim operacijama podrške miru - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH (MOBiH).

General Mašović se zahvalio generalu Guleru na pomoći i podršci koju Republika Turska pruža Oružanim snagama BiH, posebno u pogledu dugogodišnje finansijske pomoći modernizaciji OSBiH, omogućavanjem školovanja kadrova u vojno-obrazovnim ustanovama Republike Turske, na doprinosu u očuvanju mira i stabilnosti u BiH, pomoći u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i doprinosu regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

U nastavku posjete Senad Mašović sastao se i sa najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane Republike Turske. O bilateralnoj vojno-odbrambenoj saradnji i sigurnosnoj situaciji u regiji razgovarao je sa ministrom odbrane Republike Turske Hulusijem Akarom.

- Zajednički je zaključeno da je potrebno razvijati i unaprijediti saradnju u narednom periodu. Izražena je i želja za snažnijom podrškom OSBiH, posebno u oblasti školovanja novih pilota helikopterskih jedinica ali i jačom podrškom modernizaciji OSBiH kroz isporuke najnovijih borbenih sistema - navodi se u saopćenju.

Tokom posjete, između ostalog, a u okviru implementacije Sporazuma o vojno-tehničkoj pomoći između Republike Turske i BiH, članovi delegacije obišli su firme za namjensku industriju, gdje su imali priliku obići proizvodne pogone i kapacitete kompanija, te prisustvovati prezentaciji i testiranju oklopnih i borbenih motornih vozila, kao i tehnološki napredne opreme iz namjenske industrije.

Delegacija OSBiH je posjetila i mauzolej "Anitkabir" gdje je položila cvijeće i odala počast tvorcu moderne Turske Mustafi Kemalu Ataturku.

U delegaciji Oružanih snaga BiH, pored Mašovića, su i brigadir Nebojša Bošnjak, pukovnik Hrvoje Turudić i pukovnik Asmir Sarajlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.