open-navfaktor-logo
search
Od 10. do 14. oktobra
Delegacija NATO Štaba u Briselu dolazi u BiH: Razgovori o jačanju odbrambenih kapaciteta OSBiH
Delegacija NATO Štaba u Briselu boravit će u posjeti Bosni i Hercegovini od 10. do 14. oktobra ove godine. 
03.10.2022. u 14:54
get url
text

Tokom posjete delegaciju NATO-a primit će ministar odbrane BiH Sifet Podžić, a razgovarat će sa mješovitom delegacijom Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH o jačanju odbrambemih kapaciteta OSBiH kroz realizaciju paketa pomoći u okviru Prilagođenog paketa pomoći BiH koji je odobren u junu ove godine na NATO samitu u Madridu. 

- Bitno je reći da će razgovori biti održani na ekspertskom nivou što podrazumijeva razmatranje i dogovor o konkretnim sredstvima koje bi NATO trebao donirati OSBiH u cilju jačanja odbrambenih kapaciteta. Osim Ministarstva odbrane, delegacija NATO će posjetiti Ministarstvo sigurnosti BiH gdje će se sastati sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, a razgovarat će o konkretnim paketima pomoći - najavljeno je.

Također, planirana je posjeta i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, gdje će se razgovarati o mogućnostima jačanja kapaciteta te agencije u borbi protiv cyber napada. Ta posjeta je, kako je navedeno, od izuzetnog značaja za odbrambeno-sigurnosni sistem BiH jer će realizacijom pomoći, kroz navedeni paket, odbrambeno sigurnosni kapaciteti BiH ojačati, kao i kapaciteti za odbranu od cyber napada. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.