Ona je prvi najviši zvaničnik Sjedinjenih Država koji se sastao s ukrajinskim predsjednikom od ruske agresije na Ukrajinu koja je počela prije više od dva mjeseca, piše CNN.

Zelenski je u nedjelju podijelio video na kojem se sastao s Pelosi u Kijevu i zahvalio SAD-u na snažnoj podršci protiv ruske agresije.

Iz ureda Pelosi saopćeno je danas da je ona predvodila zvaničnu kongresnu delegaciju u Ukrajinu, prvu od ruske invazije.

- Naša kongresna delegacija imala je priliku i izuzetnu čast da se sastane sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim najvišim ukrajinskim zvaničnicima u Kijevu. Naša delegacija je prenijela poštovanje i zahvalnost predsjedniku Zelenskom za njegovo vodstvo i naše divljenje ukrajinskom narodu za njihovu hrabrost u borbi protiv ruskog ugnjetavanja - navedeno je u saopćenju.

Zelenski je uz objavu videa na Twitteru napisao da je SAD lider u snažnoj podršci Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

- Hvala vam što pomažete u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države - dodao je ukrajinski predsjednik.

Delegacija će potom putovati u Poljsku gdje će se američki političari sastati s predsjednikom Andrzejem Dudom i drugim visokim zvaničnicima.