Ovogodišnje obilježavanje blajburške tragedije, s obzirom na pandemiju koronavirusa, održano je s posebnim programom. Iz HNS-a navode kako nije organizirana centralna komemoracija te da je organizirano polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Bleiburgu, na zagrebačkom Mirogoju i u Mostaru, kao i sveta misa u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Blajburška tragedija, kako su saopćili, jedna je od najvećih u historiji hrvatskog naroda i zbog toga obilježavanje te tragedije uvijek aktivno prati i Hrvatski narodni sabor u Bosni i Hercegovini.

- Zbog čitave atmosfere koji su svi oni koji historiju žele doživjeti na jedan drugačiji način i 75 godina nakon ovih užasnih događanja i stradanja desetaka hiljada nevinih ljudi bez bilo kakve presude, danas će se služiti mise u svakom dijelu Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije. To je odgovor svima onima koji bi željeli utkati neku novu dimenziju života, imati jedno novo razočarenje prilikama, a osobito evo kod nas u Bosni i Hercegovini -  kazao je predsjednik HNS-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Poručio je kako u Bosni i Hercegovini nikad neće biti mjesta za jednoumlje.

- Vjerujem da ovakvi događaji trebaju samo jačati naše odnose a nikako biti mjesto spora. Svaki zločin, ko god da ga je napravio, je zločin. Ne možete ga dopisivati bilo kome, bez obzira kada se u historiji dogodio. Svaka žrtva je žrtva, bez obzira o kome se radi. To je moj lični dojam i svih nas koji smo došli danas da se pomolimo za ove nevine žrtve - poručio je Čović.