Malkočević je preminuo na današnji dan prije dvije godine u 55. godini.

- Delegacija našeg kluba, danas je posjetila mezar našeg legendarnog trenera. Polaganjem cvijeća odali su mu počast i ovom prilikom istakli kako nikada neće biti zaboravljen, kao ni sve ono što je tokom svog života uradio za FK Sloboda - poručili sa Tušnja.

Jedan je od najuspješnijih selektora Bosne i Hercegovine koji je kadetsku reprezentaciju čak tri puta odveo na Evropsko prvenstvo, a šest puta je igrao u Elitnom krugu kvalifikacija.

Kao trener sa dosta uspjeha vodio je i matični klub, svoju Slobodu, u kojoj je bio i šef Omladinskog pogona i koordinator tima. Cijelu igračku karijeru nastupao je u Crveno-crnom dresu, a trenerskim poslom počeo se baviti 2003. godine.

Kao šef stručnog štaba vodio je Slobodu i u evropskim takmičenjima. Dva puta u Intertoto kupu i jednom u Kupu Uefa, a osvojio je i titulu prvaka BiH kao trener juniora 2011. godine.

Njegovu ljubav prema Slobodi bilo je teško opisati, a vrlo rado se sjećamo njegove izjave koja to djelimično opisuje.

- Ja sam na kraju osnovne i tokom srednje škole, a pohađao sam Ekonomsku školu u Tuzli, išao na utakmice Slobode. Sjećam se da sam cijelu sedmicu sakupljao novac koji su mi roditelji davali za užinu kako bih na kraju sedmice mogao kupiti ulaznicu za utakmicu. Lijepa slika me privukla Slobodi. Pun stadion, dobra igra ekipe sa kraje sedamdesetih, uvijek puno golova. Ja sam se zaljubio u Slobodu i čak u jednom trenutku, dok sam sa tribina gledao te čuvene igrače, u meni se javila želja da zaigram na ovom stadionu - istakao je Malkočević jednom prilikom prenosi FK Sloboda.