open-navfaktor-logo
search
Evidentan pomak
Delegacija Ambasade Italije u BiH posjetila USK, zadovoljni odnosom zajednice prema migrantima
Ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza sa saradnicima i italijanskim europarlamentarcima boravio je u posjeti Unsko-sanskom kantonu (USK). Na sastancima s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem i gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem razgovarano je prvenstveno o trenutnoj situaciji s migrantima i izbjeglicama.
30.10.2021. u 13:11
get url
text
USK, posjeta delegacije Ambasade Italije u BiH
USK, posjeta delegacije Ambasade Italije u BiH

- Evidentan je organizacijski i upravljački pomak kada je u pitanju prihvat i smještaj ovih ljudi. Zaista mi je drago zbog pozitivnog napretka, ali zbog delikatnosti situacije moramo svi zajedno nastaviti raditi i ulagati maksimalne napore kako bismo efikasno rješavali ove probleme. Nadam se da će Bosna i Hercegovina što prije krenuti s provedbom potrebnih reformi i približavanju Evropskoj uniji, kako bi sve bilo mnogo lakše - kazao je italijanski ambasador u BiH Di Ruzza.

Premijer USK Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još jednom su ukazali na potrebu još značajnijeg angažmana države, a posebno Evropske unije u kontroliranju migracijskog procesa.

- Ponekad je odnos Evropske unije i licemjeran, jer ljudi u migrantskim centrima i na našim ulicama ne žele biti ovdje. Njihov cilj je odlazak u neku od razvijenih evropskih država, a italijanski europarlamentarci su se imali već priliku upoznati s postupanjem hrvatske policije u tim prilikama. Definitivno nekorektno ponašanje prema Bosni i Hercegovini, naročito gradu Bihaću i Unsko-sanskom kantonu. Zato smo posebno u tom segmentu tražili podršku i pomoć - riječi su bihaćkog gradonačelnika Fazlića.

Razgovarano je i o određenim projektima privredne, odnosno poslovne saradnje, kao i o potencijalnim investicijama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.