open-navfaktor-logo
search
Samit u Londonu
Deklaracija NATO-a: Terorizam i dalje predstavlja trajnu prijetnju
NATO je ponovo potvrdio posvećenost članu 5 povelje NATO-a koji, između ostalog, predviđa da se napad na jednu državu članicu NATO-a smatra napadom na cijelu alijansu
04.12.2019. u 15:30
get url
text

Na samitu NATO-a u Londonu je objavljena zajednička deklaracija u kojoj je navedeno da terorizam i dalje predstavlja trajnu prijetnju.

-Terorizam u svim oblicima i manifestacijama i dalje je trajna prijetnja svima nama - navodi se u deklaraciji NATO-a.

NATO je ponovo potvrdio posvećenost članu 5. povelje NATO-a koji, između ostalog, predviđa da se napad na jednu državu članicu NATO-a smatra napadom na cijelu alijansu. U deklaraciji se navodi da je samit održan "da bi se proslavilo 70. godina postojanja najjačeg i najuspješnijeg saveza u historiji i da se obilježi 30. godišnjica pada željezne zavjese".

-NATO garantuje sigurnost našeg teritorija i milijardu naših građana, našu slobodu i vrijednosti koje dijelimo, uključujući demokratiju, ličnu slobodu, ljudska prava i vladavinu prava - navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji NATO-a se također navodi da troškovi za odbranu, ne računajući Sjedinjene Američke Države, rastu pet godina zaredom.

-U odbranu je uloženo više od 130 milijardi dolara - navodi se i dodaje da NATO ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji.

U dokumentu se još spominje i aktuelna rasprava o jačanju investicija u oblasti odbrane i povećanju broja vojnika u NATO misijama i operacijama u svijetu. U deklaraciji se zaključuje da su se lideri zemalja članica NATO dogovorili da se ponovo sastanu 2021. godine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da je na Samitu u Londonu usvojen i plan za odbranu baltičkih zemalja. Na konferenciji za novinare nakon Samita čelnika zemalja članica NATO-a, Stoltenberg je istakao da su sve članice Alijanse i dalje snažno posvećene borbi protiv terorizma. Naglasio je da će napad na bilo koju državu članicu smatrati napadom na sve članice NATO-a.

-Djelujemo zajedno, svi za jednog - jedan za sve. Potvrđena je naša posvećenost članu 5. o kolektivnoj odbrani zemalja članica - kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je također istakao da Alijansa pomno prati i podržava mirovni proces u Afganistanu. Na pitanje o turskoj kupovini sistema protivraketne odbrane S-400 od Rusije, šef NATO-a je kazao da S-400 nikada neće biti integrisan u postojeće NATO sisteme i predstavljat će samostalan sistem. Dodao je i kako se na Samitu NATO-a nije mnogo raspravljalo o organizaciji YPG/PKK.

Dvodnevni Samit u Londonu, koji je okupio predsjednike i premijere članica tog saveza, koji su pokušali usaglasiti sigurnosne planove, završen je objavljivanjem zajedničke deklaracije u kojoj je, između ostalog, navedeno da terorizam i dalje predstavlja trajnu prijetnju, a ponovo je izražena posvećenost članu 5. povelje NATO-a koji, između ostalog, predviđa da se napad na jednu državu članicu NATO-a smatra napadom na cijelu alijansu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.