open-navfaktor-logo
search
Plati za priznanje
Dekan Muhamed Ajanović pohvalio se nagradom koja se masovno kupuje
Ajanović je samo jedan od brojnih dobitnika "priznanja" koje je u protekle dvije decenije dodijelila Europe Business Assembly (EBA), koja se lažno predstavlja kao institucija prestižnog Univerziteta u Oxfordu
05.11.2018. u 16:36
get url
text

Akademska zajednica "Oksford" obavijestila je Muhameda Ajanovića, dekana Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, da ga je nominirala za nagradu počasnog profesora Akademske unije "Oksford" u odjelu zdravstva. Ovim je Ajanović nagrađen za uspješan i dinamičan razvoj medicinske ustanove na čijem je čelu – piše Dnevni avaz u svom današnjem tekstu.

Avaz navodi da se "imenovanje održava u Londonu u saradnji s Evropskom medicinskom asocijacijom i Međunarodnim komitetom za nominaciju Sokratovih nagrada kao glavnom nevladinom organizacijom".

Ajanović je u izjavi za Avaz rekao da je prijatno iznenađen pozivom, te je istaknuo kako je teško pronaći prave riječi zahvalnosti za ovo priznanje i poštovanje.

- Ova je za mene radosna vijest, zatekla me je na službenom putovanju u Njemačkoj. Ovo predstavlja najljepši poklon za sve ono što smo moj tim i ja uradili na polju dentalne medicine i bit će jedan od najvažnijih poticaja za daljnji rad - kazao je Ajanović.

U zaglavlju faksimila obavještenja koje je Ajanović dobio o nominaciji za počasnog profesora stoji logo Europe Business Assembly (EBA), koja sebe predstavlja kao instituciju koja djeluje u sklopu prestižnog britanskog Univerziteta Oxford. Ugledni britanski magazin The Times prošle godine opširno je pisao o priznanjima koja dijeli ova institucija, konstatujući kako se radi o "velikoj farsi". 

Faksimil obavještenja o priznanju za Ajanovića koji je objavio Dnevni avaz 

Prema tekstu koji je objavio The Times, takozvanu "oksfordsku" instituciju Europe Business Assembly (EBA) osnovali su 2000. godine otac i sin iz Ukrajine, Ivan i Anton Savvov, koji su prodajući lažna priznanja i počasti pod krinkom akademske reputacije Oxforda stekli milione funti. Neke od tih izmišljenih nagrada, poput "The International Socrates Award" i "The Queen Victoria Commemorative Award", sretni dobitnci plaćali su i po 9.300 funti, navodi The Times.

- Bivši uposlenici kažu da su bili poticani da pristupaju zemljama u razvoju, šaljući masovne e-mailove i nazivajući strane biznismene i akademike, tvrdeći im da su nominirani za nagradu. Svakome ko bi pokazao interes rečeno je da mora platiti nekoliko hiljada funti za administrativne troškove i petogodišnju dozvolu da "koristi brend nagrade... za odnose s javnošću i u marketinške svrhe" - piše Times.

U tekstu se citira i jedan od bivših uposlenika EBA-e.

- Rečeno nam je da se fokusiramo na područja gdje bi ljudi kupovali. Bliski Istok, istočna Evropa i Rusija... gdje je još uvijek prisutna ideja da ti novac može kupiti vjedostojna priznanja - kaže ovaj uposlenik.

EBA je godinama uspješno trgovala reputacijom Oxforda, koristeći fotografije Univerziteta u svojoj promociji i kopirajući njihov prepoznatljivi font na svoj logo. "VIP paket", koji su ponosni "laureati" lažnih priznanja plaćali 9.300 funti, uključivao je priliku da održe govor tokom ceremonije dodjele nagrada, intervju za online magazin EBA-e i tri noći hotelskog smještaja.

Priznanja EBA: Platiš i dobiješ nagradu

O akademskoj "prevari stoljeća" pisao je 2013. i Centar za istraživačko novinarstvo (CIN). Novinari CIN-a otkrili su kako su priznanja EBA-e za različite zasluge i oblasti dobili, između ostalih, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na čelu sa tadašnjim direktorom Farisom Gavrankapetanovićem, te gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

- Na lijepoj svečanosti u Dablinu, Beograd je u julu 2012. godine dobio nagradu za Najbolji grad, a njegov gradonačelnik Dragan Đilas za najboljeg menadžera godine. Prema odobrenju gradonačelnika, Grad je iz budžeta isplatio blizu 11.000 eura za učešće (kotizaciju) na ceremoniji. Samo za nagrade plaćeno je oko 7.280 eura.(...) Gradonačelnik Đilas je 13. jula, dan nakon dodjele, gostujući u Dnevniku 2 RTS-a izjavio da nagrada koju je Beograd dobio pripada svim građanima Srbije, a nagrada koju je on lično dobio cijelom timu koji je u prethodnom periodu vodio Beograd – pisao je CIN.

Dosadašnji dobitnici "nagrada" EBA-e iz BiH bili su i privatni univerzitet "Apeiron" iz Banje Luke, "Slobomir P" iz Bijeljine i Internacionalni univerzitet "Travnik", kao i mikrokreditna fondacija "Prizma" iz Sarajeva. Zajedno sa ovim institucijama nagrađeni su i njihovi čelni ljudi. 

The Times piše kako su dobitnici lažnih nagrada nerijetko koristili novac poreskih obveznika kako bi ih kupovali, poput dvojice portugalskih zvaničnika 2013. godine.

List na kraju navodi i izjavu glasnogovornika Univerziteta Oxford.

- Možemo potvrditi da Europe Business Assembly nije pripojena ni na bilo koji drugi način povezana sa Univerzitetom Oxford. Nemamo više komentara o toj kompaniji – kazao je glasnogovornik Oxforda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.