open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Dedić: Tražit ćemo da se ubrza kontrola korisnika poticaja, kako bi se krenulo s isplatama
Danas ćemo na Vladi FBiH imati i informaciju o do sada provedenim kontrolama, govori Šemsudin Dedić
30.05.2019. u 12:54
get url
text

U toku je kontrola zahtjeva za poticaje u poljoprivredi u Federaciji jer su ranije utvrđene određene nepravilnosti i kada se kontrole završe, počet će isplate poticaja poljoprivrednicima, rekao je danas u Sarajevu Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Podsjećamo, poljoprivrednici u FBiH su zbog neisplaćenih poticaja iz 2018. godine i 2019. godine najavili proteste i blokade u junu.

Dedić naglašava da će neisplaćeni poticaji iz prošle godine biti isplaćeni iz Programa za ovu godinu čim se objavi u Službenim novinama FBiH. Naime, Federalna vlada je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila Program novčane podrške u poljoprivredi, ruralnom razvoju za ovu godinu, u iznosu od 68,7 miliona KM i Program utroška sredstava za poticaj veterinarstvu od 2,5 miliona KM.

- Ministarstvo poljoprivrede je nabavilo softver, tačnije, aplikaciju za bolji nadzor u kontroli utroška sredstava u poljoprivredi. I kontrolama u 2017. godini utvrđen je značajan dio nepravilnosti kada je riječ o određenom dijelu proizvodnje za što smo dobili izvještaj od Federalne uprave za inspekcijske poslove. Iz tog razloga smo pooštrili kontrolu u tom dijelu i ti svi zahtjevi se trenutno obrađuju. Danas ćemo na Vladi FBIH imati i informaciju o do sada provedenim kontrolama. I vjerovatno jedan od zaključaka će glasiti da je od kantonalnih poljoprivrednih inspektora zajedno sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove zatraženo da kontrole provedu u što kraćem roku, kako oni poljoprivrednici koji su zasigurno ispravni ne bi čekali kontrole svih zahtjeva koji su trenutno u obradi - rekao je Dedić, na današnjoj konferenciji za novinare.

Objašnjava da je određen broj nepravilnosti utvrđen u ovčarskoj proizvodnji.

- Tu je kroz inspekcijske nalaze konstatovano da više od 50 posto onih koji su bili kontrolisani nisu zadovoljavali uvjete iz postojećeg programa i pravilnika. Iz tog razloga je pooštrena kontrola tih korisnika. Dio kontrola su bili i mljekari jer je prošle godine povećana proizvodnja mlijeka na godišnjem nivou, pet miliona litara. Morali smo utvrditi je li to stvarno povećanje proizvodnje mlijeka ili su tu određene nepravilnosti. Te kontrole smo pokrenuli i danas ćemo informisati Federalnu vladu kako bismo ubrzali taj proces, da poljoprivrednici što prije dobiju sredstva. Svi oni koji su do sada kontrolisani, koji su ispravni, nakon objavljivanja Programa u Službenim novinama, krenut će se sa ralizacijom isplata - rekao je Dedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.