open-navfaktor-logo
search
INTERVJU
Dedić: Slijedi paket dugoročnih mjera, pandemija je mnogim građanima otvorila oči o važnosti domaće proizvodnje
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u intervjuu za Faktor je najavio drugi set mjera pomoći koji će uslijediti prema svim sektorima, među kojima je i poljoprivreda.
18.06.2020. u 07:51
get url
text
Šemsudin Dedić

Osvrnuo se na dosadašnju pomoć koja je usmjerena poljoprivrednicima zbog pandemije, kazao je da se priprema program podrške jesenjoj sjetvi. Naglašava da je prioritet Ministarstva podrška i zaštita domaće proizvodnje.

Dedić je ovom prilikom poručio građanima da svaka marka uložena u poljoprivredu i proizvodnju hrane je investicija u sigurnost naše zemlje.

Možete li nam kazati da li će uslijediti drugi paket mjera pomoći poljoprivrednom sektoru u Federaciji BiH zbog krize uzrokovane koronavirusom?

- Kao što smo više puta naglašavali, i takozvani korona-zakon i druge mjere koje su ga pratile bile su samo neka vrsta kratkoročne i srednjoročne podrške privredi. Ono što slijedi je kompleksni paket dugoročnih mjera u svim sektorima, a poseban fokus bit će svakako stavljen na poljoprivredu. U oblasti poljoprivrede mi smo do sada prije svega podržali proljetnu sjetvu, oslobodili smo namjenska sredstva da ih kantoni mogu koristiti kao podršku poljoprivrednicima. U saradnji sa kriznim štabom i drugim nivoima vlasti osigurali smo nesmetano kretanje poljoprivrednika uprkos mjerama zabrane, kao i protočnost granica kako bi s jedne strane mogli uvoziti repromaterijal, a s druge plasirati naše proizvode na drugim tržištima.

Da li se u ovom trenutku priprema neka vrsta pomoći poljoprivrednicima?

- Trenutno je u pripremi program podrške jesenskoj sjetvi. Ovdje se primarno radi o podršci proizvodnji pšenice i ječma koje uvozimo u velikim količinama, dok istovremeno imamo neobrađene površine oranica koje na ovaj način nastojimo osposobiti za proizvodnju. Poduzet ćemo aktivnosti na povezivanju proizvođača pšenice s prerađivačima odnosno mlinsko-pekarskom industrijom kako bi svi tržišni viškovi bili sigurno plasirani. U Programu ekonomske stabilizacije i oporavka FBiH 2020-2021. koji će se uskoro naći pred Vladom FBiH planira se i osiguranje dodatnih sredstva u Budžetu Federacije BiH, koja bi u slučaju nastanka poremećaja na tržištu poslužila za intervencije na tržištu kroz otkup viškova domaćih poljoprivrednih proizvoda za potrebe robnih rezervi.

Postoje li još neke mjere?

- Garantnim fondom bit će obuhvaćena poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija. U funkciju je stavljena kreditna linija Razvojne banke, a ne smijemo zaboraviti ni na podršku kapitalnim investicijama osiguranu u ovogodišnjem Programu poticaja. Dugoročne mjere podrazumijevaju povećanje ulaganja u mehanizaciju, opremu i modernizaciju gazdinstava. Naš prioritet je podrška i zaštita domaće proizvodnje. Vlada FBiH je već inicirala Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u procentu od 30 posto radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine i ona se primjenjuje od 1. juna.

Prema Vašem mišljenju, da li će i u drugoj fazi oporavka i razvoja poljoprivrede, Federalna vlada biti usamljena?

- Vlada FBiH ne smije biti usamljena. U nadležnosti države je primjena zakona o vanjskotrgovinskom poslovanju i podzakonskih akata kojima su propisane mjere zaštite domaće proizvodnje. Zatim tu su i fondovi Evropske unije namijenjeni sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije. Određene mjere trebaju provoditi općine, gradovi i kantoni. U narednom periodu ćemo pokušati da što bolje koordiniramo naše aktivnosti, bez obzira na stranačke razlike i neka politička neslaganja. Iskustvo programa podrške proljetnoj sjetvi je u tom pogledu ohrabrujuće.

Koliko će poljoprivrednici imati koristi od mjera koje ste pobrojali, odnosno, građanstvo?

- Osnovni cilj svih spomenutih mjera jeste povećati obrađene površine, bolje iskoristiti zemljište koje imamo na raspolaganju i smanjiti ovisnost BiH o uvoznoj hrani. Na ovaj način omogućit ćemo poljoprivrednicima da prihod koji bismo kasnije mogli investirati u modernizaciju gazdinstava. Smanjenje uvoza i povećanje domaće proizvodnje utjecat će na povećanje BDP-a, poboljšano punjenje budžeta na svim nivoima, većim uplatama sredstava u fondove PIO i ZZO. Za građane najbitnija je, pak, sigurnost u snabdijevanju u slučaju bilo kakvih novih ograničenja kretanja.

Koliko je tačno novca kroz prvi set mjera usmjeren ka poljoprivredi, koliko je od toga realizirano?

- Izmjenom ovogodišnjeg Programa poticaja osigurali smo 9,5 miliona KM za podršku proljetnoj i jesenskoj sjetvi i različitim programa pokretanja proizvodnje. Poljoprivrednici će na osnovu završenog javnog poziva za podršku proljetnoj sjetvi u kojem je učestvovalo 70 općina i pet kantona dobiti oko 8,8 miliona KM.

Činjenica je da smo se usljed krize uzrokovane koronavirusom mi u Bosni i Hercegovini mogli osloniti isključivo na domaće proizvođače. Znamo da građani mogu pomoći privredu BiH kupujući isključivo domaće, ali činjenica je da je veliki broj nesvjestan toga. Šta biste u vezi s tim imali poručiti građanstvu?

- Mislim da je pandemija mnogim građanima otvorila oči i da smo konačno shvatili koliko je bitno da imamo jaku i razvijenu poljoprivredu, da se u ovakvim situacijama možemo osloniti na domaću proizvodnju. Svaka marka uložena u poljoprivredu i proizvodnju hrane je investicija u sigurnost naše zemlje. Rekao sam već da je u narednom periodu potrebna tijesnija saradnja svih nivoa vlasti. No, poljoprivrednicima je potrebna i podrška građana. Moramo razvijati svijest o potrebi kupovine domaćih proizvoda. Svaki dan, kad god odemo u prodavnicu, donosimo odluku o tome hoćemo li podržati našeg bh. poljoprivrednika ili poljoprivrednika iz neke druge zemlje. Ovo je veoma bitna pouka koju trebamo izvući iz ove krize.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.