open-navfaktor-logo
search
Tribina SDA
Dedić: Nastavak pokušaja dezintegracije BiH značit će izlazak iz mirnodopskog okruženja
Sinoć je održana tribina Stranke demokratske akcije o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Događaj je okupio veliki broj građana s područja Hadžića i okoline, članova i simpatizera SDA.
17.11.2021. u 17:52
get url
text
SDA u Hadžićima
SDA u Hadžićima

Dobrodošlicu okupljenim Hadžićanima poželio je Adi Kalem, predsjednik OO SDA Hadžići. On je pozdravio i uvodničare, potpredsjednike SDA BiH Safeta Softića i Meliku Mahmutbegović, te člana Predsjedništva SDA BiH Sedada Dedića. Dobrodošlicu u ime KO SDA Sarajevo, koji je organizator tribina u svim sarajevskim općinama, uputio je i Sedin Kahriman, v.d. predsjednik KO SDA Sarajevo:

- Hadžići su primjer organizovanog sistema i organizovanog općinskog odbora. Rukovodstvu čestitam na svim dosadašnjim pobjedama, a posebno ovoj posljednjoj, na izborima za savjete mjesnih zajednica. Napravljen je izvanredan rezultat i mi smo na to ponosni. Sve to proizilazi iz bliske spone vlasti i građana u Hadžićima. Snažan doprinos tome daje općinski načelnik Hamdo Ejubović. To je formula po kojoj u Hadžićima ne mogu pobjediti ni "trojke" ni "četvorke" – poručio je Kahriman.

Profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Zenici i član Predsjedništva SDA BiH Sedad Dedić kazao je kako ne postoji mogućnost osnivanja vojske RS-a i da je ta aktivnost pravno nemoguća zbog mnogo razloga:

- Kada je u pitanju pravno-politička situacija u Bosni i Hercegovini, prednost koju je SDA imala devedesetih, je prednost koju smo, u odnosu na sve druge političke subjekte zadržali i danas, a to je naš nepromjenjiv odnos prema  domaćem i međunarodnom pravu. Naši politički oponenti i određene strukture međunarodne zajednice mogu vršiti različite pritiske i oni će to da rade. Ali ne možete opstati i dugoročno funkcionisati ako ne insistirate na pravnim principima, pravnoj državi, presudama domaćih i međunarodnih sudova, jer pravna država će pobijediti, to je jedini sistem reda i poretka i to je civilizacijski interes od kojeg nećemo odustati. To je pozicija SDA. Nema prijenosa nadležnosti. Nema mogućnosti povrata institucija unutar entitetskih nadležnost bez dogovora. Ne postoji mogućnost da se osnuje vojska RS-a. Ta aktivnost je pravno nemoguća - poručio je Dedić.

On je kazao da građani jako često i sa opravdanom zabrinutošću pitaju o daljem razvoju situacije i mogućnostima odgovora na aktuelnu krizu. Dedić je stava da SDA traži prihvatljiva rješenja za sve, ali da to ne uključuje novu izbornu jedinicu, koja bi bila uvod u stvaranje trećeg entiteta.

- Ako se ovo nastavi, Tužilaštvo i Ustavni sud treba da rade svoj posao. Svoje zadatke imaju EUFOR i NATO i naravno, dalji koraci značit će izlazak iz mirnodopskog okruženja. SDA je odgovorna stranka i tražit ćemo rješenja koja će biti prihvatljiva svim građanima BiH, ali to nikada neće uključivati postupanje mimo pravnih principa, domaćih i međunarodnih presuda. To nikada neće uključivati novu izbornu jedinicu. Ne tražimo ništa više ni manje od onoga što se primjenjuje u evropskim državama i SAD-u. Nema kompromisa u pogledu međunarodnih pravnih principa” – naglasio je Dedić.

Svoje viđenje trenutnih političkih prilika imao je i Hamdo Ejubović, nekadašnji organizator otpora i aktuelni načelnik općine Hadžići. On je naglasio otvoreno raspoloženje patriotskih snaga da se suprotstave podjeli Bosne i Hercegovine.

- Bošnju ovdje niko nikada nije dobio. Neće ni oni. Nisu izumrli oni koji su svoje živote halalili za Bosnu. Ako žele da nas poštuju, dobro su došli. Ako ne žele, ako im se ne sviđa, neka idu gdje im je bolje. Nudimo im državni projekat u kojem nema dominacije. Ne želimo dominirati ni nad kojim narodom, ali nećemo se ni vratiti u vremena kada smo minimizirani i ponižavani. Naše dostojanstvo je dovedeno do granica i više nas se neće vrijeđati. Moji komandanti koje večeras gledam ovdje, traže da ovo kažem - riječi su Ejubovića.

Tribinu je zatvorio Eldar Čomor, potpredsjednik KO SDA Sarajevo, najavivši nove aktivnosti OO SDA Hadžići u povodu obilježavanja predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Događaju su prisustvovali predsjednica Glavnog odbora SDA Jasmina Biščević Tokić i potpredsjednici KO SDA Sarajevo prof. Sebija Izetbegović, Mahir Dević i Miralem Šurković. Naredna tribina u organizaciji KO SDA Sarajevo bit će upriličena u Novom Gradu, u četvrtak 18. novembra, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

 

                                                                                                               

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.