Bosna i Hercegovina je, istakao je, na samitu u Sofiji potpisala Sporazum o zajedničkom tržištu u kojem učestvuje svih šest država zapadnog Balkana.

- Ovaj Sporazum o zajedničkom tržištu je pod pokroviteljstvom Evropske unije i iniciran je u okviru Berlinskog procesa, kao regionalne platforme koja se realizira u saradnji sa njemačkom vladom. Treća važna značajka je što ovaj sporazum obuhvata mnogo veći stepen saradnje nego "Otvoreni Balkan" - rekao je Dedić, saopćila je SDA.

Uzimajući sve navedeno u obzir, dodao je, postavlja se pitanje - zašto bismo išli u sporazum sa samo tri države, kada smo već potpisali sa svih šest.

- I zašto bismo išli u nešto što nije pod supervizijom EU-a? Bojim se da za razliku od sporazuma potpisanog u Sofiji, tzv. Mini Šengen uopće nije ekonomska već politička priča, a Bosni i Hercegovini u ovom kontekstu treba ekonomska saradnja, a ne politička priča pod supervizijom Srbije - zaključio je Dedić i dodao:

- Umjesto što se bavi pričanjem praznih priča, odnosno zagovaranjem inicijative za koju nema podrške ni u BiH ni u regionu, ministru Košarcu je bolje da počne dolaziti na posao i počne provoditi svoje obaveze kada je u pitanju realizacija Sporazuma o zajedničkom tržištu iz Sofije.