open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Dedić: Insistirat ćemo na još većim izdvajanjima za poljoprivredu
U cilju ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa na poljoprivredu, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je realiziralo set mjera podrške poljoprivrednicima u proljetnoj sjetvi, zatim produžavanjem određenih rokova u ovogodišnjem programu poticaja, kao i ublažavanjem ograničenja nametnutih pandemijom na način da je poljoprivrednicima ipak omogućena pravovremena sjetva. Također je osiguran novac za redovnu isplatu poticaja iz ovogodišnjeg programa.
11.10.2020. u 09:04
get url
text

To je u razgovoru za Fenu izjavio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić uz napomenu da je poljoprivrednicima najbitnija redovnost isplata i sigurnost u ono što donese Federalna vlada.

Odgovarajući na novinarsko pitanje on je pojasnio i kako će biti utrošeno deset miliona KM dodatno namijenjenih za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa na poljoprivredni sektor u FBiH.  

- Mjere koje su trenutno u realizaciji odnose se na modernizaciju poljoprivrede, povećanje konkurentnosti naših proizvođača. Pored svih mjera koje su u toku, tu prije svega nastojimo zaštititi domaću proizvodnju; inicirali smo pooštravanje kontrola uvoza poljoprivrednih proizvoda u našu zemlju sa stanovništa njihovog kvaliteta; donesena je odluka o preferenciji domaćih proizvoda u procedurama javnih nabavki u omjeru od 30 posto. To je dio mjera koji se odnosi na državni nivo, na spoljno-trgovinsko poslovanje, iz nadležnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, s kojim sarađujemo na njihovoj provedbi.

U vezi s izvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i dodatnog izdvajanja novca, Vlada Federacije BiH će donijeti uredbu kojom će u pet sektora izdvojiti dodatna sredstva;  za poljoprivredno-prehrambeni sektor će biti obezbijeđeno deset miliona KM za otkup viškova vlastite proizvodnje, preradu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Federacije. Nakon što Vlada donese uredbu, bit će objavljen javni poziv za preduzeća, obrte, zadruge, za sve one koji proizvode, otkupljuju i prerađuju proizvode na području FBiH, s kojima smatramo da ćemo povećati konkurentnost naših izvozno orijentisanih preduzeća i poboljšati njihovu likvidnost - kazao je ministar.

Na pitanje da li će biti realiziran jesenji program podrške poljoprivrednicima, što je ministar Dedić najavio prilikom realizacije programa sufinansiranja proljetnje sjetve, on odgovara da je ovaj program (jesenji), objavljen krajem proteklog mjeseca. Podsjeća i da je na osnovu prethodnog navedenog, oko 17.400 poljoprivrednih proizvođača koristilo finansijsku pomoć i podršku, realiziranu u 70 općina Federacije BiH.

- Uspjeli smo povećati površine obrađenog poljoprivrednog zemljišta i tada smo najavili da će sličan program biti objavljen najesen; on je i objavljen krajem septembra i javni poziv traje do 15. oktobra.

Pozivam sve poljoprivredne proizvođače da putem općina apliciraju za ova sredstva, a program se odnosi na sufinansiranje podrške za proizvodnju pšenice, raži i ječma; to su kulture koje uvozimo u značajnim količinama; nismo kao zemlja neovisni kad je riječ o proizvodnji pšenice. U odnosu na ukupne potrebe Federacije BiH, naša proizvodnja učestvuje sa oko 20 posto, pa želimo i u jesenskoj sjetvi povećati obradive površine i prehrambenu sigurnost našeg stanovništva u budućnosti; jednostavno, želimo potaći ljude da stvore naviku i obrađuju neobrađene površine kako bismo imali više naše pšenice - ističe Dedić.

Ministarstvo na čijem je on čelu realizira dio pomoći poljoprivredi u suradnji s Razvojnom bankom FBiH, a Dedić pojašnjava da je u tom kontekstu uspostavljena povoljna kreditna linija za kapitalne investicije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, koje se odnose na nabavku nove opreme, mehanizacije i modernizaciju gazdinstava, na investicije u biljnoj, stočarskoj i drugim vrstama proizvodnje.

- Ovaj program realiziramo u skladu s finansijskim sredstvima koja smo izdvojili u ovoj godini, tj. grant sredstvima od tri miliona KM. Svaki poljoprivredni proizvođač treba imati samo 25 posto svog učešća, 25 posto grant sredstava osigurava Ministarstvo, a preostalih 50 posto u vidu povoljnog kreditnog novca osigurava Razvojna banka.

Prvih šest ugovora smo potpisali prošle sedmice i njihova vrijednost je oko 1,8 miliona KM, a odnose se na nabavku stočnog fonda, modernizaciju i povećanje kapaciteta u poljoprivrednoj proizvodnji. Ono što je posebno bitno je program koji želimo realizirati trajno. Po sadašnjem sporazumu koji smo potpisali s bankom, on će biti realiziran u ovoj i narednim dvjema godinama, a naši poljoprivrednici bi, znači, ovakvu vrstu podrške trebali imati na trajnoj osnovi - kazao je ministar Dedić.

Pored podrške u suradnji s Razvojnom bankom, Ministarstvo realizira i vlastita izdvajanja za sve druge kapitalne investicije.

Upitan koliko će po tom osnovu ove godine dobiti poljoprivredni sektor i kako će novac biti utrošen, ministar Dedić napominje da je javni poziv trajao do 5. oktobra i da je do danas pristiglo oko 700 zahtjeva za investicije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

- Kad je riječ o samim investicijama, moram kazati da smo izdvojili duplo veća sredstva u odnosu na prošlu godinu i da sad imamo oko tri puta više zahtjeva nego lani, što posebno raduje - da ljudi investiraju u modernizaciju, povećanje konkurentnosti svakog gazdinstva, svakog obrta - kazao je.

U tom dijelu, Ministarstvo osigurava 20 posto grant novca, s tim da žene i mladi imaju dodatnih pet posto granta za njihove investicije.

A investicije su, naglašava ministar, nešto što je potrebno poljoprivredi i što će povećati konkurentnost, ojačati domaće poljoprivredne proizvođače i stvoriti stabilnost za dugoročno bavljenje poljoprivredom.

- To je ono na čemu ćemo insistirati i u narednim programima; da povećamo taj iznos novca i tu vrstu podrške - zaključio je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Šemsudin Dedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.