open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Dedić: Bh. građani su taoci miješanja Hrvatske i Srbije u političke odnose u BiH
Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici doc. dr. Sedad Dedić izjavio je danas na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" da je jedan od najvažnijih izvora političke nestabilnosti u BiH kontinuitet otvorenog i prikrivenog miješanja Hrvatske i Srbije u političke odnose u BiH.
26.02.2023. u 11:30
get url
text

Govoreći kao uvodničar o temi "Kontinuitet udruženih iredentističkih poduhvata od referenduma '92 do danas" Dedić je rekao da, kada bi kojim slučajem SR Njemačka na isti ili sličan način uticala na političke odnose u Belgiji ili Švicarskoj jer tamo žive Njemci, ni te države nikako ne bi mogle postići političku stabilnost.

- Imao sam priliku čuti da je Michael Gahler, njemački zastupnik u Evropskom parlamentu, prošle godine pitao predstavnike HDZ-a Hrvatske - šta mislite da CDU Njemačke inicira izmjene Izbornog zakona u Belgiji jer tamo žive Njemci? Dobio je odgovor od prisutnih da je to neprihvatljivo i onda je Gahler rekao: Da. Upravo to Vi radite u BiH - naveo je Dedić.

Istakao je da su građani BiH taoci miješanja Hrvatske i Srbije u političke odnose u BiH, te da su dakle i Hrvati i Srbi kao građani BiH taoci miješanja tih zemalja u političke odnose u BiH.

Dedić smatra da se u odnosu na 92' politika susjeda i dijelova međunarodne zajednice nažalost nisu promjenili ali da postoji promjena sa ključne strane, jer su patriote osnažile u svim segmentima i zato svjedočimo ovakvo nervozno i netaktično djelovanje i domaćih i stranih protivnika slobodne BiH.

Naveo je da su određeni međunarodni politički centri izlobirani netačnim informacijama, poluinformacijama i određenim interesima, ali i da sloboda, pravna država, evropske vrijednosti i Bosna i Hercegovina imaju veliki broj prijatelja u Briselu, Vašingtonu, Istanbulu i svim drugim važnim svjetskim političkim centrima.

- Mislim da je krajnje vrijeme i da svi zajedno "skinemo prašinu" mirovanja, nijemog posmatranja i isprazne kritike sa sebe i da svako u svom području i u svom dometu nepokolebljivo i odlučno digne glas, aktivira se i stane u zaštitu sloboda i prava pravne države BiH. I ništa više i ništa manje nego je to propisano domaćim i međunarodnim pravom - poručio je Dedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.