Nakon što je počelo uklanjanje kamiona, krenulo je i povlačenje pripadnika Specijalne jedinice Kosovske policije.

Povlačenje kamiona počelo je desetak minuta iza podneva. Prethodno su jutros u sedam sati Srbi oslobodili jednu traku puta. Specijalci kosovske policije su čekali da se potpuno oslobodi put kako bi se i oni povukli.

Međutim, do prekida procesa došlo je kada su lokalni Srbi uklonili kamione i sa druge trake puta ka graničnom prijelazu Jarinje. Naime, tada su blindirana vozila Specijalnih jedinica policije Kosova također krenula da se udaljavaju, ali su u jednom trenutku prišli kamionu na kojem je okačen transparent s natpisom "Dobrodošli u Zajednicu srpskih općina".

Iako se kamion nalazi pored puta kosovski specijalci su tražili da se i taj kamion udalji, što su okupljeni srpski građani odbili te su stali ispred vozila, ne želeći da ga maknu uz povike "Srbija, Srbija". Stoga se blindirana vozila kosovske policije i dalje nalaze na putu i očigledno se neće ukloniti sve dok kamion sa spornim transparentom ne bude potpuno udaljen od puta.

Među lokalnim Srbima je i Igor Simić, potpredsjednik Srpske liste. Trenutno je na terenu status quo, jer su blindirana vozila i dalje na putu koji vodi ka graničnom prijelazu Jarinje između Kosova i Srbije.

Sve vrijeme na mjestu događaja su prisutni vojnici KFOR-a koji su zaduženi da osiguravaju mir i sigurnost. Prema dogovoru Prištine i Beograda postignutom u četvrtak u Briselu, KFOR će na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, ostati oko dvije sedmice. Rok za povlačenje obje strane je danas do 16 sati.

Prema dogovoru postignutom uz posredovanje Evropske unije, u ponedjeljak počinje primjena režima naljepnica sa obje strane granice, odnosno naljepnicama će se prekrivati državni simboli na registarskim tablicama i Kosova i Srbije.