open-navfaktor-logo
search
Mostar
Deblokada deponije ili djelovanje policije: Čeka se očitovanje mještana
Omer Hujdur, predstavnik mještana Uborka je kazao da zavisi od građana hoće li deponija biti odblokirana, jer njihov osnovni uvjet o zatvaranju deponije i izmještanje na novu lokaciju u roku od godinu dana Grad nije u stanju ispuniti
17.06.2019. u 18:00
get url
text

Ni nakon dva sata pregovaranja između gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića i predstavnika mještana koji žive u blizini deponije Uborak, nije poznato hoće li deponija biti odblokirana.

Na današnjem sastanku su razmotreni svi zahtjevi demonstranata te načelno dogovoreno par zahtjeva. Sporazum je sastavljen, ali druga strana potpis na njega neće staviti ako to ne odobre mještani koji danima protestuju ispred kapije deponije.

{$galerijaFotografija}

Kako je gradonačelnik Bešlić kazao načelno je dogovoreno da se pokrene inicijativa prema višim nivoima vlasti, konkretno prema Vladi FBiH oko traženja druge lokacije za deponovanje krutog otpada regionalne deponije u Mostaru. Bešlić se nada razumijevanju viših nivoa vlasti kako bi se ovo pitanje počelo rješavati na način kako to lokalnom stanovništvu oko deponije odgovara.

- Što se tiče njih, oni će dozvoliti odvoz komunalnog otpada na deponiranje na deponiju d.o.o. Mostar - kazao je Bešlić, podsjetivši da je Grad Mostar dobio od Federalne Uprave za inspekcijske poslove rješenje prema kojem se može na deponiju u Uborku odlagati komunalni otpad i zabranjeno je odlaganje opasnog i animalnog otpada.

Također je, dodaje Bešlić, dogovoreno da se pošalje nadležnim inspektorima Grada Mostara, da u roku 10 dana izvrše inspekcijsku kontrolu vlasnika i korisnika koji obavljaju djelatnost trgovine mesom i mesnim proizvodima i preradom mesa.

Dogovoreno je i da se uputi inicijativa nadležnom kantonalnom ministarstvu koje vrši kontrolu i nadzor nad radom zdravstvenih ustanova o načinu odlaganja medicinskog otpada.

Omer Hujdur, predstavnik mještana Uborka je kazao da zavisi od građana hoće li deponija biti odblokirana, jer njihov osnovni uvjet o zatvaranju deponije i izmještanje na novu lokaciju u roku od godinu dana Grad nije u stanju ispuniti.

Hujdur nije optimističan da će mještani pristati, dok s druge strane gradonačelnik vjeruje da će građani odobriti potpisivanje ovog sporazuma te samim tim prekinuti ovu agoniju.

Ako do toga ne dođe, Bešlić tvrdi kako "ostaje način na koji će se izvršavati rješenje inspekcije". Drugim riječima, u suprotnom će djelovati policija.

Predstavnici mještana su se uputili na Uborak te bi uskoro trebao biti iznijet konačni stav.

Deponija Uborak Mostar pregovori
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.