open-navfaktor-logo
search
Vojna analiza
Debakl Rusa kod Harkova, nadaju se padu Mariupolja, Bayraktari im slupali 600 miliona dolara opreme
Na ukrajinskom ratištu jučer se u okolini Harkova odvijala jedna od većih bitaka ovoga rata. 252. Motostreljačka brigada 3. Motostreljačke divizije ruske vojske jučer je doživjela težak poraz.
18.03.2022. u 11:11
get url
text

Napuštajući taktiku kretanja naprijed u bataljonskim taktičkim grupama, ruska vojska je razvila brigadu na širokom frontu kod Harkova u nastojanju da probiju ukrajinsku odbranu i zaobiđu i opkole Harkov. Ukrajinske snage su sačekale da poslije devastirajuće artiljerijske i avijacijske pripreme, ruske trupe u svom napredovanju uđu dublje ununtar ukrajinske teritorije, da bi potom pod njihovim uvjetima i izboru terena prihvatile borbu i po dogovorenom signalu prešle u energičan kontraudar. Ruske snage su u neposrednoj borbi koja se po tom zametnula sa ukrajinskom vojskom pretrpjele više od 30 posto gubitaka u živoj sili i tehnici i razbijene se nesređeno povlačile pod stravičnim artiljerijskim baražima iz višecijevnih bacača raketa ukrajinskih snaga.

Žestoke borbe na istoku

U tim borbama poginuo je i komandant 252. Motostreljačke brigade pukovnik Igor Nikoalev, a deseci ruskih vozila, oklopnih transportera i tenkova je ostavljeno po putu što uništeno, što u voznom stanju, a što se vidi po snimcima područja bitke koje se dijele na društvenim mrežama. Rusi jednostavno nisu imali vremena da se organizirano povlače pod vatrom i u strahu od pozadinskih zasjeda ukrajinskih teritorijalaca napustili su većinu svojih vozila.

Na istom odsjeku fornta na pravcima prema Kijevu, ruske snage vrše manje demonstrativne napade ispitujući ukrajinsku odbranu, uz to vrše stalna izviđanja iz izviđačkih dronova ORLEAN 10 pokušavajući da nađu slabu tačku u odbrani glavnog grada Ukrajine. Kada nađu ukrajinske artiljerijske položaje, skladišta municije ili oklopno mehanizovane jedinice uključe svoju dalekometnu artiljeriju i kreće razmjena artiljerijske vatre ili navedu avijaciju na te ukrajinske mete. No, jučer su ukrajinske snage oborile pet aviona, tri helikoptera i dva ruska izviđačka drona. Istovremeno rusko ministarstvo odbrane se phvalilo da je preksinoć napokon oborilo jedan taktički borbeni dron Bayraktar TB-2 nakon što su ukrajinci sa tim malim turskim dronovima za dvadeset dana rata slupali 600 miliona dolara vrijednosti ruske ratne tehnike.

Na ratištu oko Černjihova i Sume istočno od Kijeva situacija je i dalje nepromijenjena, Rusi i dalje nastoje da prošire istočni koridor prema Kijevu bez uspjeha. Ruske snage su primjećene u malom gradu Okhtyrka 65 kilometara od Sume, no nije potvrđena informacija da su zauzeli taj grad, što potvrđuje informaciju ukrajinske strane da su rusi malo pomjereni od Černjihova i Sume u seriji manjih kontranapada i da su ukrajinci sada stvorili povoljniju taktičku situaciju na ovom dijelu ratišta. Na tom terenu razvodnjenost terena već uzima maha i Rusi ne mogu da napreduju potrebnim tempom jer im se vozila zaglavljuju u blatu čim siđu sa puteva što opet dodatno usložnjava korištenje tog uskog istočnog koridora prema Kijevu.

Na istočnom dijelu fronta u Donbasu žestoke borbe se vode oko grada Izyuma kojeg proruski separatisti i ruske okupacione snage napadaju već nekoliko dana. Sada se primjećuje tendencija zaobilaženja dobro utvrđenih ukrajinskih položaja oko Izyuma i nastavak napredovanja prema Slovanjsku, većem urbanom centru Donbasa. Na meti je i grad Sjeverodonjeck koji je pored Slovanjska drugi veći urbani centar u Donbaskoj uvali. Ruske okupacione snage su primjećene u sjeveroistočnim predgrađima ovoga grada i tu se borbe vode sa ruskim napadnim kolonama.

Rezerve se haotično dovlače

Na južnom sektoru fronta primjetan je zastoj i pregrupisavanje ruskih snaga zbog teških gubitaka. Jedino aktivno ratište je Mariupolj u kojeg su ruske snage prodrle sa zapadne, istočne i sjeveroistočne strane. Ruska avijacija i pored jasno istaknutog znaka da se radi o objektu sa civilima, bombardovala je zgradu pozorišta sa stotinama ljudi, žena i djece unutar te zgrade. Proruski separatisti su se pohvalili da su zauzeli manja mjesta istočno od Donjecka - Marjinka, Slavnoje i Sladkoje i da nastavljaju dalje. Na jugozapadnom pravcu prema Hersonu, Mikolajev se i dalje bombarduje povremeno, a traje dovlačenje pojačanja i izviđanje ukrajinskih pozicija kako bi se izvela ofanziva na Odessu preko Mikolajeva.

Rusi još "ližu rane" od avijacijskog napada ukrajinaca na aerodrom Černobajivka kod Hersona gdje su izgubili najmanje destak helikoptera i dosta kopnene opreme i goriva. Čeka se pad Mariupolja koji se tvrdoglavo drži, da bi se sve snage koncetrisale na Odessu u čijem pravcu i Ruska Crnomorska flota poduzima aktivnu blokadu morskog saobraćaja do ove luke i drži svoje desatne brodove vidljivim na horizontu iz Odesse kako bi vršili psihološki pritisak na njene stanovnike i branioce.

Ako se u narednim danima i sedmicama, debakl kod Harkova ponovi na drugim pravcima napada ruskih okupacionih snaga, onda će biti jasno da ruska oružana sila ne može da izdrži pritisak iz svog vojnog i političkog vrha za brzim postizanjem uspjeha. Ruske rezerve se haotično dovlače u Ukrajinu, ali se strategijska rezerva ruske vojske ne smije dirati zbog eventualnog sukoba sa NATO-om. To je pored lošeg komandovanja, loše logistike i dobro organizovanog otpora ukrajinaca dodatni otežavajući faktor u vojnom smislu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.