open-navfaktor-logo
search
Osnovni sud Banja Luka
Davor Dragičević izrevoltiran presudom: Krim-tehničari oslobođeni optužbi za uništavanja dokaza
Kriminalistički tehničari MUP-a RS-a Mikica Marjanac i Zoran Bošnjak danas su u Osnovnom sudu Banja Luka oslobođeni optužbi za uništavanja dokaza u predmetu David Dragičević.
27.01.2022. u 14:29
get url
text

Sutkinja Radmila Medaković je rekla da Tužilaštvo nije dokazalo navode optužnice.

Davor Dragičević bio je vidno izrevoltiran ovakvom presudom. 

U optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka navodilo se da su u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje, uništili predmet koji može poslužiti kao dokaz, odnosno da su bacili u otpad Dragičevićeve bokserice koje su nakon obdukcije tijela prebačene u depozit Policijske uprave Banja Luka. Ovaj predmet je prvi i posljednji put evidentiran u obdukcionoj sali i nikada nije vještačen, nema ga u službenoj zabilješci iz policijskog KTC centra niti njihovoj fotodokumentaciji.

Dragičević je nestao u noći 17. na 18. mart 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel u Banjoj Luci. Predmet ubistva Davida Dragičevića je od banjalučkog preuzelo Tužilaštvo BiH.

Suđenje optuženom dvojcu je počelo u aprilu prošle godine i dvije godine nakon što se su izjasnili o krivnji.

Svako ročište pratili su članovi neformalne grupe "Pravda za Davida", a nekoliko posljednjih, uključujući i današnje izricanje presude, i otac stradalog mladića Davor Dragičević, a nakon što se vratio u Bosnu i Hercegovinu iz Austrije gdje mu je odbijen zahtjev za azil.



2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.