Nakon 20 godina kontinuiranog održavanja teniskog turnira "Kiseljak open", od kojih zadnjih 10 godina pod patronatom Međunarodne teniske asocijacije (ITF), zbog globalne borbe protiv pandemije koronavirusa, TK Elliptic bio je primoran otkazati ITF FUTURES turnir koji se boduje za ATP listu i koji je prošle godine dosegao nagradni fond vrijednosti 25.000 dolara.

Kako ističu iz ovog kluba, ne želeći se prepustiti općoj apatiji odlučili su djelovati i za dobrobit članova kluba, ali i cijele bosanskohercegovačke teniske zajednice organizacijom revijalnog turnira i tako se pridružiti globalnim naporima održavanja ovog sporta na životu.

- Trenutno se širom svijeta u nedostatku službenih takmičenja pokušavaju održati revijalni turniri na kojima igrači imaju priliku odmjeriti snage nakon jako duge igračke pauze, a s istim ciljem i motivacijom i TK Elliptic želi dati svoj doprinos normalizaciji općeg stanja, širenju pozitivnije energije usprkos činjenici da borba protiv virusa još traje, ali i kada je riječ o ovom konkretnom događaju, podržati naše domaće tenisere koji mjesecima ne igraju - navode iz kluba.

Osim tenisera poput Džumhura, Bašića, Brkića, koji bi prema trenutnim informacijama trebali učestvovati, kroz kvalifikacijski ciklus će priliku za dokazivanjem imati i desetine drugih tenisača kako iz BiH tako i regije, saopćeno je iz TK Elliptic.

Oni također napominju kako će turnir itekako biti takmičarskog karaktera, te će osim toga uz izostanak svih drugih turnira, zasad biti jedina prilika igračima da potvrde svoju formu prije službenih takmičenja.

Kvalifikacijski turnir trajat će od 29. do 31. jula, a glavni turnir počet će 1. augusta s dan prije održanim ždrijebom u 19 sati. Podrazumijevat će osam igrača Davis Cup reprezentacije BiH plus tri kvalifikanta, navodi se u saopćenju.