open-navfaktor-logo
search
INOBiH
Data saglasnost za ukop: Identifikovane još dvije žrtve genocida u Srebrenici
U Komemorativnom centru u Tuzli danas su po naredbama Tužilaštva BiH i Okružnog suda u Istočnom Sarajevu identifikovani posmrtni ostaci dviju žrtava proteklog rata.
09.06.2020. u 14:17
get url
text

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1995. godine na području Srebrenice.

Nakon što je analizom pronađenih posmrtnih ostataka pristigao DNK nalaz o njihovom identitetu, danas su i porodice žrtava zvanično identifikovale svoje najmilije.

Identifikovan je Bajro (Rame) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici kod Bratunca. On je nestao u maju 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 22 godine kasnije u mjestu Kazani kod Srebrenice.

Porodica je identifikovala i Zuhdiju (Sulje) Avdagića, rođenog 1947. godine u Novoj Kasabi. Nestao je 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su 2010. godine ekshumirani iz masovne grobnice Kaldrmica, općina Milići.

- Ukoliko bude upriličen, porodice obje žrtve dale su saglasnost za njihov ukop nakon kolektivne dženaze 11. jula u Memorijalnom centru Potočari. Do sada, saglasnost za dženazu i ukop ove godine dale su porodice devet žrtava genocida u Srebrenici - saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.