open-navfaktor-logo
search
Trener Olimpika
Darko Vojvodić: Pomalo nas pretvaraju u robote, a fudbal je igra emocija
Fudbaleri Olimpika novu sezonu otvorit će gostovanjem kod ekipe mostarskog Zrinjskog.
30.07.2020. u 10:50
get url
text

Povratnici u Premijer ligu BiH će tako u goste jednoj od najboljih ekipa u državi, a utakmicu je najavio šef struke Darko Vojvodić, koji je zimus preuzeo kormilo ekipe sa Otoke.

Svakako da smo prije početka sezone željeli da čujemo mišljenje o tome kako je prošao pripremni period, očekivanja od prvog duela u Mostaru, ali i mišljenje o svim bitnim temama za početak prvenstva u Premijer ligi BiH.

Pripreme su završene, kreće Premijer liga BiH. Kako biste ocijenili prethodni period?

- Moram reći da smo obavili zaista sjajne pripreme. Na Vlašiću smo imali sjajne uvjete, momci su sjajno radili i koristim priliku da im se zahvalim. Pokazali su visok stepen profesionalizma, odlično su se ponašali i ako nastavimo u tom ritmu mislim da smo na dobrom putu da ove godine budemo bitan faktor u Premijer ligi BiH.

Prvo kolo donosi vam gostovanje u Mostaru. Kakva su Vaša očekivanja?

- Mi nismo neko ko može prijetiti Zrinjskom. Oni su višestruki prvaci Bosne i Hercegovine, ozbiljna ekipa, ozbiljni igrači i trener. Ali ako me pitate plašimo li ih se, odgovorno vam kažem, niti jednog momenta ih se ne plašimo.

COVID-19 je bukvalno pomeo svijet, pa samim tim i sport. Liga počinje, ali će se igrati bez gledalaca, sa dosta restriktivnih mjera. Kakvo je Vaše mišljenje o cjelokupnoj situaciji?

- Sve je nekako novo i iskreno za mene nema smisla. Igranje bez publike nije igranje. Igranje sa ovim nekim mjerama, više me podsjeća na moranje, nego na zadovoljstvo koje budi fudbal u nama. Igranje pod nadzorom gasi emociju, a znamo da je fudbal igra emocija. Pomalo nas pretvaraju u robote, što generalno nije dobro. Nadam se da će se vrlo brzo pronaći vakcina i da ćemo se svi vrlo brzo vratiti izvornom fudbalu, a to je: navijači na tribinama, a fudbaleri i treneri na terenu.

Šta je konkretan cilj Olimpika u novoj sezoni?

- Naš prvenstveni cilj je opstanak i stabilizacija kluba. Jako je teško kad dođete iz nižeg ranga zadržati premijerligaški status. Bit će uspona i padova, pa će nam trebati strpljenja. Bojim se ako ne budemo imali strpljenja, da ćemo srljati iz greške u grešku. Jednostavno svi zajedno u klubu moramo biti strpljivi. Liga je zahtjevna i sa par dobrih rezultata, možete biti gore, ali i sa par loših možete biti na dnu tabele.

Koga vidite kao favorite za osvajanje prvenstva?

- U našoj ligi favoriti su uvijek znani. To je svakako Sarajevo koje je odbranilo titulu, Željezničar koji ima dobru ekipu, Zrinjski koji je uvijek sjajan. Tu je i Borac koji je čini mi se nikad jači u svakom pogledu. Dodao bih još i Široki Brijeg i Tuzla City, koji su preboljeli "dječije bolesti" i mislim da su zreli za nešto više, posebno Tuzla City - rekao je Vojvodić na kraju razgovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.