open-navfaktor-logo
search
Stigao helikopterom
Darko Elez izručen, odmah sproveden u Tužilaštvo
Darko Elez, kojeg pravosudne institucije Bosne i Hercegovine traže zbog niza najtežih krivičnih djela, izručen je iz Srbije u BiH.
03.03.2021. u 18:47
get url
text

Dva helikoptera sletjela su večeras na aerodrom u Sarajevu, a u jednom od njih se nalazio Darko Elez.

Eleza su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo odmah preuzeli pripadnici Sudske policije, koji su ga u pratnji pripadnika SIPA-e i MUP-a KS prebacili u Tužilaštvo BiH, gdje će biti zadržan do izvođenja pred sudiju za prethodno saslušanje, koji će mu najvjerovatnije odrediti jednomjesečni pritvor. 

Prema rasporedu Suda BiH ročište na kojem će biti razmatran pritvor Elezu zakazano je za ujutro, sa početkom u 9 sati.

{$galerijaFotografija}

Do zgrade Suda i Tužilaštva BiH prebačen je pod izuzetno jakom policijskom pratnjom, a dio Sarajeva od aerodroma do kompleksa pravosudnih institucija tokom očekivanja izručenja Eleza "pokrivale" su policijske ekipe naoružane dugim cijevima.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da će biti predat postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

- Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac će se odrediti o daljim aktivnostima. Izručenje osumnjičenog Elez Darka realizirano je zajedničkim radom i dobrom suradnjom institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, uz koordinaciju međunarodne organizacije Interpol - dodali su iz Tužilaštva.

Elez je izručen Bosni i Hercegovini po odluci ministrice pravde Srbije, a nakon što je nedavno Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno odlučio da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje.

Njegov dolazak prolongiran je na par sati zbog toga što mu je prije polaska pozlilo, ali je u helikopteru je imao medicinsku pratnju.

Prema rješenju Višeg suda u Beogradu iz januara, utvrđeno je da su ispunjeni uvjeti za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih djela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Elez je u decembru po potjernici Interpola Sarajevo uhapšen u Beogradu gdje živi i radi duži niz godina.

On je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine njegovo izručenje je tražilo na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama iz regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istocnog Sarajeva i BiH.

Nezvanično, riječ je o ubistvima vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo BIH ranije je saopćilo da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih djela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez.

Eleza Tužilaštvo BiH također traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u od 2005. do 2009. godine.

Izručenje po ovim optužbama sudovi su odbili, jer tada nije bio na snazi ugovor o izručenju između Srbije i BiH.

Elezov advokat Duško Tomić kazao je da će Elez biti saslušan na okolnosti sumnjičenja za dva ubistva koje je MUP RS-a dostavio Tužilšatvu BiH, te dodao da mu se ne može suditi za "Lutku" jer je Ministarstvo pravde Srbije zauzelo stav da mu se može suditi samo za djela počinjena nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma.

Darko Elez, sprovođenje, 03.03.2021.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.