Odluka o otvaranju granica za strane državljane, odnosno potencijalne turiste može u značajnoj mjeri spasiti tusitičku sezonu te smanjiti negativne posljedice pandemije koronavirusa na turističku privredu u BiH.

Međutim, kako navodi federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, "ostaje nejasno zašto Vijeće ministara BiH nije otvorilo granice i za državljane Turske, SAD, ali i građane zemalja Bliskog i Dalekog istoka i drugih država svijeta".

- Naglašavam da Turska nikada od početka pandemije nije uvela apsolutno nikakve mjere niti restrikcije za građane BiH. Turska je jedan od najvećih investitora u oblasti obrazovanja, privrede i drugim segmentima te jedan od najvećih trgovinskih partnera naše zemlje. Također, znatan broj državljana Turske se školuje u BiH, ali i posjećuje našu državu na poslovnoj i turističkoj osnovi - kazala je Đapo.

Dodala je i da su turske aviokompanije već uspostavile redovne avioletove za Sarajevo, te, kako je navel, stoga nema razloga da granice BiH ne budu otvorene i za državljane Turske i drugih zemalja.

- Posebno čudi i zabrinjava šutnja, neaktivnost i nezainteresiranost dopredsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja je na sjednici Vijeća ministara morala insistirati na tome da BiH treba otvoriti granice za državljane svih prijateljskih zemalja. Pozivam ministricu Turković i Vijeće ministara da hitno isprave ovu grešku - kazala je Đapo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.