Pomoć ide za plaće i troškove poslovanja za period od jula do 31. decembra ove godine, a novac će biti uplaćen najkasnije do kraja januara. 

- Nakon Uredbe o pomoći najugroženijim sektorima, Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspisalo je javni poziv na koji se prijavilo 415 subjekata, od kojih je 340 ostvarilo pomoć. Od njih su 192 hotela, 98 putničkih agencija, 21 tour operater, pet vodiča, 18 novoosnovanih privrednih subjekata  šest banja. Najznačajniji dio pomoći se ostvaruje u Kantonu Sarajevo, oni su dobili 15 miliona KM, HNK šest miliona KM, USK 2,5 miliona KM, Tuzlanski dva miliona KM. Pomoć koju su dobili su za plaće i troškove poslovanja od 1. jula do 31. decembra ove godine - kazala je Đapo na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu i dodala: 

- Ugovori će se potpisati do Nove godine, uplata novca najkasnije do kraja januara, a pravdanje sredstava do kraja februara. 

Ona je podsjetila da je zbog pandemije najviše oštećen turistički sektor ne samo u našoj zemlji već i u svijetu. 

- U Bosni i Hercegovini u vrijeme lockdowna hotelima i turističkim agencijama nije im bila zabranjena djelatnost, međutim u mnogim kantonima nisu dobili nikakv vid pomoći. Jedina pomoć je bila od Vlade FBiH na osnovu "korona zakona". Podsjetit ću da je Vijeće ministara BiH dugo držalo zatvorene granice, pa u mnogim krajevima FBiH turizma zapravo i nije bilo. Upravo zbog toga Vlada FBiH se opredijelila da skupa sa transportom, industrijom i poljoprivredom podrži i sektor turizma i to sa 30 miliona KM - podsjetila je Đapo.