open-navfaktor-logo
search
Vrijedna donacija
Dansko vijeće za izbjeglice isporučilo tri respiratora bolnici u Bihaću koje je finansirao EU
Evropska unija, u partnerstvu s Danskim vijećem za izbjeglice (DRC), osigurala je tri respiratora Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, kao vid podrške uloženim naporima Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona.
12.08.2020. u 14:27
get url
text

Respiratori su vrhunske kvalitete, namijenjeni za pomoć pri disanju pacijenata s izraženom respiratornom insuficijencijom i respiratornim zatajenjem, bilo da su u pitanju odrasli, djeca ili novorođenčad.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Nicolas Bizel uručio je respiratore direktoru Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudinu Haviću, stavljajući naglasak na kontinuiranu podršku Evropske unije Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19:

- Evropska unija je najlojalniji partner Bosni i Hercegovini, a ja sam sretan što možemo isporučiti sve ono što smo obećali. Od samog početka krize, svakodnevno, radimo na tome da osiguramo neophodnu medicinsku opremu, dokazujući da je timski rad ključ za prevazilaženje krize. Kao odgovor na COVID-19 i podršku državi da se izbori s panedmijom, izdvojili smo 80,5 miliona eura kroz razne grantove, da sačuvamo živote građana ove zemlje i radna mjesta. Dodatno smo osigurali i 250 milijuna eura za makro-finansijske asistencije. EU pomaže i najugroženije kategorije kroz aktivnosti koje implementira Odjel Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO) - rekao je Bizel.

Osim tri respiratora, ECHO i DRC, podijelili su antibakterijske tečnosti, zaštitne rukavice, maske i zaštitna odijela u šest privremenih prihvatnih centara u kojima su smješteni migranti i izbjeglice, a koje finansira EU, kao i domovima primarne zdravstvene zaštite, humanitarnim i volonterskim organizacijama te Federalnom ministarstvu zdravstva.

DRC, ECHO i Kantonalna bolnica u Bihaću surađivali su i ranije na brojnim projektima koji su rezultirali povećanjem kvalitete medicinskih usluga.

- Zahvalan sam našim prijateljima, DRC-u i EU na ovoj dragocjenoj donaciji. Kantonalna bolnica je ranije upozorila na nedostatak medicinske opreme, što ovu donaciju čini još važnijom za sve moje kolege – junake u bijelim mantilima - naglasio je direktor Havić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.