open-navfaktor-logo
search
Uspješna imunizacija
Danska vakcinisala više od 70 posto populacije i ukinula sve restrikcije
Nakon 548 dana borbe za suzbijanje širenja koronavirusa, vlasti Danske danas su ukinule sva domaća ograničenja, uklonivši bolest COVID-19 sa liste kritične prijetnje po društvo.
10.09.2021. u 19:36
get url
text

Pogon anticovid imunizacije u Danskoj je veoma uspješan sa više od 73 posto potpuno vakcinisanih od ukupne populacije od 5,8 miliona stanovnika.

Ministar zdravstva Danske Magnus Heunicke na Facebooku je naveo da infekcija COVID-19 više nije društveno kritična bolest u toj zemlji.

- Dobar petak svima. Uživajmo u životu i pazimo jedni na druge - poručio je Heunicke.

Vlada Danske je 27. augusta saopćila da neće produžavati postojeće restrikcije nakon 10. septembra zbog visokog stepena vakcinacije i jake kontrole epidemije.

- Iako smo sada na dobrom mjestu, nismo došli do kraja epidemije. Stoga vlada neće oklijevati u brzom djelovanju ako pandemija ponovno ugrozi ključne funkcije u našem društvu - upozorio je Heunicke.

U Danskoj se više ne traže ni Covid-pasoši koji su uvedeni u martu za ulazak u noćne klubove i diskoteke.

Maske su još uvijek obavezne na aerodromima, a ljudima se savjetuje da ih nose u centrima za testiranje ili bolnicama.

Michael Bang Petersen, profesor političkih nauka i savjetnik vlade za COVID-19, rekao je da je osnova za otvorena društva vakcinacija i da je Danska imala veću prihvaćenost vakcina od mnogih zemalja.

- To je zbog povjerenja u vlasti koje upravljaju pandemijom. Hoće li ukidanje ograničenja proći dobro? Ko zna... Mogu se pojaviti nove varijante i ponovno se pojaviti ograničenja. Ipak, s aspekta ponašanja, optimističan sam u pogledu budućnosti. Čak i sa trećim valom, međusobno povjerenje bi trebalo biti dovoljno visoko - naveo je Petersen na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.