open-navfaktor-logo
search
SP u rukometu
Danska odbranila titulu prvaka svijeta, Švedska nije uspjela napraviti senzaciju
Rukometna reprezentacija Danske odbranila je titulu svjetskog prvaka nakon što je u finalu 27. Mundijala sa 26:24 savladala selekciju Švedske u jednoj odličnoj rukometnoj predstavi.
31.01.2021. u 18:58
get url
text

Hampus Wanne, koji je polufinalu protiv Francuske postigao 11 golova, postigao je prvi gol na susretu, a već u sljedećem napadu uzvratili su Danci.

Aktuelni svjetski i olimpijski prvaci su poveli sa 5:4, i to nakon odlične odbrane Landina, a Mikkel Hanse je potom propustio priliku da svojoj selekciji donese dva gola prednosti.

Na isteku 10. mnute Gottfridson je pogodio za 10:10, a srednjeg beka Švedske nije obeshrabrilo to što je izblokiran u prethodna dva pokušaja šuta sa zemlje.

U 15. minuti Danska je ponovo imala priliku da prvi put povede s dva gola razlike, no rezultat je ostao 7:6. Ipak, na startu 17. minute Danci su uspjeli otići na "plus dva" (8:6).

Šveđani su u 23. minuti dobro istračali kontru nakon odbrane Palicke i pogodili za vodstvo od 11:10, a švedski čuvar mreže je potpom "skinuo" sedmerac Mikkelu Hansenu.

U finiš prvog poluvremena Švedska je imala dva gola prednosti (13:11) te su imali napad za tri razlike, no na kraju se na pauzu otišlo neriješenim rezultatom - 13:13.

Danska je u prvom poluvremenu ostala bez Lassea Svan Hansen, koji je povrijedio mišić lista, pa je desni bek Mathias Gidsel.

Poslije nepune dvije minute igre Hansen je pogodio za vodstvo Danske, a uzvratio je Wanne na suprotnoj strani za 14:14.

Kakvo su finale igra dvije skandinavske selekcije najbolje govori podatak da do 40. minute ni jedna od ekipa nije imala prednostu već od dva razlike.

Odličnu ulogu u drugom dijelu za Dansku je odigrao Holm, a nakon njegovog četvrtog gola za 22:20 za Dansku, norveški selektor je u 47. minuti pozvao time-out.

U 49. minuti Danci su postali prva selekcija koja je došla do tri gola prednosti, no ona je kratko trajala jer je Claar pogodio već u narednom napadu Švedske za 23:21. Mogli su Šveđani brzo i do "minus jedan", ali je Landin fenomenalno odbranio udarac za krilu. Značaj Landinovoj odbrani dao je pogodak Mensaha Larsena za 24:21.

Jedanaestom odbranom Landin je donio mogućnost svojoj selekciji da osigura četiri gola prednosti u 55. minuti utakmice, no njegovi saigrači to nisu uspjeli napraviti. No, da je pravi rukometni velikan Landin je potvrdio već u narednom napadu Švedske kada je upisao i 12. odbranu.

Landin je u finišu utakmice zaključao svoj gol za Šveđane, a uspio je i skinuti sedmerac Wannea. Danska je na kraju slavila sa 26:24 i tako odbranila titula svjetskog šampiona.

Mikkel Hansen je sa šest golova bio prvi strijelac finala i danske selekcije, dok je jedan manje postigao njegov reprezentativni kolega Nielsen.

S druge strane Wanne je bio najefikasniji igrač Švedske koja nije uspjela ponositi uspjeh iz 1999. godine kada su u Egiptu osvojili zlato. No, ni srebro nije neuspjeh, s obzirom na to da je Šveđanima ovo prvo odličje na SP-u nakon upravo te 1999. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.