open-navfaktor-logo
search
Svoji na svom
Dani povratka Divič 2021: Dug prema povratnicima je dug prema domovini Bosni i Hercegovini
Muftijstvo tuzlansko i Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini, organizirali su u zvorničkoj mjesnoj zajednici Divič tradicionalnu manifestaciju "Dani povratka 2021" u okviru koje su održani Omladinski susreti Mreže mladih Medžlisa islamske zajednice sa područja tuzlanskog muftijstva.
22.08.2021. u 22:40
get url
text
Divič
Divič

U Kvizu znanja pobijedili su članovi Mreže mladih Medžlisa islamske zajednice Tuzla, a u malom fudbalu i odbojci timovi Mreže mladih Medžlisa islamske zajednice Zvornik.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, ističe kako u Diviču, simbolu Podrinja, simbolu povratka, simbolu uspjeha nakon brojnih iskušenja, prisjetio se jednog Kur'anskog teksta u kojem se naglašava kako je čovjekov trud mnogostruk i različit. Različit je u odnosu na motive, intenzitet tih napora i ciljeve, a onda će, ističe muftija Fazlović, naspram toga Allah dž.š. čovjeku pružiti svoju pomoć i odrediti mu konačnici blagostanje ili će mu dati težak završetak.

- Cijeli naš narod ima dug prema povratnicama. Dug prema povratnicima je dug prema domovini Bosni i Hercegovini, dug prema din i islamu, dug prema našim vrijednostima. Želimo večeras da iz Diviča, oaze duhovnosti, ovdje su pobožni ljudi, odlučni ljudi, organizirani, vrijedni, uspješni, da baš odavde uputimo jednu takvu poruku - kazao je Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija, koji smatra kako je povratnicima i dalje teško, ali je povratak jedino ispravan put i oni to znaju.

{$galerijaFotografija}

U Diviču je mnogo simbolike. Nakon krvavih aprilskih dana 1992. godine to mjesto na obalama Zvorničkog jezera je preimenovano u Sveti Stefan, a na temeljima džamije je izgrađena pravoslavna crkva.

Mjestu je vraćeno stoljetno ime, izgrađena je džamija, a Divičani su odlučni da ostanu i dalje svoji na svome.

- Ljudi koji su se vraćali na ova područja od 1996. godine pa nadalje su se vraćali na prostor koji je po Ustavu bio država srpskog naroda i ostalih lojalnih građana sa potpunom ikonografijom, sa potpunim nazivima gradova prilagođenim potrebama srpskog naroda. U međuvremenu se to sve promijenilo i danas smo mi ovdje svoji na svome i danas ima te potrebe za borbe protiv diskriminacije u različitim sistemima, prije svih obrazovnom, ali neki procesi su nepovratno pobijeđeni i te neke retrogradne ideje. Povratnici jesu još uvijek jedna od najugroženijih populacija u Bosni i Hercegovini, ali generalno gledano oni su u puno boljem položaju nego što su to bili prije deset godina - istakao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Nakon Omladinskih susreta u večernjem terminu na fudbalskom igralištu u Diviču koncert je održao Armin Muzaferija uz učešće učača ilahija i kasida hafiza Aziza Alilija i Mustafe Isakovića.
 

Divič1.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.