open-navfaktor-logo
search
Konferencija
Dani osiguranja u BiH: Zaštita građana je naš primarni cilj
Cilj konferencije je, prije svega, pružiti građanima više informacija o osiguranju
26.09.2019. u 14:25
get url
text

Pozdravnim govorom Damira Hadžića, predsjednika Upravnog odbora UDO F BiH, predsjednika Uprave Euroherc osiguranje d.d Sarajevo, otvorena je prva regionalna konferencija struke osiguranja, "Dani osiguranja u BiH"

-Osiguranja imaju snažan investicioni potencijal koji je potpuno neiskorišten, a o čemu ćemo danas nešto reći u okviru prvog panela. Osiguranja nude rješenja u oblasti katastrofalnih rizika, poplava, zemljotresa, klizanja tla i mi smo potpuno spremni da preuzmemo naš dio tereta u ovom dijelu, spremni smo na saradnju sa državom ali nam je potrebno razumijevanje naše uloge koje u ovom momentu ne postoji - istakao je Hadžić i dodao:

"U našem djelovanju, djelovanju Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH, postoji jasna vizija i mi želimo da se nametnemo i etabliramo kao jedan od ključnih faktora unutar industrije osiguranja, ali i generalno, kao nezaobilazna adresa u kreiraju uvjeta poslovanja u BiH. Uspostavili smo partnerske odnose sa Agencijom za nadzor osiguranja, saradnju na visokom nivou sa državnom Agencijom za osiguranje u BiH i želimo imati istu takvu saradnju sa organima zakonodavne i izvršne vlasti".

Prisutnima se na početku konferencije obratio i ministar finansija i trezora BiH, Vjekoslav Bevanda:

"Danas sektor osiguranja predstavlja nezaobilazan segment financijskog sektora koji utječe na gotovo sve subjekte u društvu te time svakim danom dobija sve više na značaju.  Uspješno funkcioniranje modernog gospodarstva u cjelini ne može se zamisliti bez stabilnog i funkcionalnog tržišta osiguranja.  Osiguratelji kroz pružanje ekonomske zaštite od rizika i opasnosti te mobilizacijom štednje značajno doprinose financijskoj stabilnosti i razvoju gospodarskog sustava. Danas, u vremenu kad svjedočimo brojnim prirodnim nepogodama, kao što su katastrofalne poplave 2014. godine, industrijskim nesrećama, povećanim rizicima u poslovanju, uloga osiguravatelja svakodnevno raste. Osobito mi je drago konstatirati da tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini  nastavlja pozitivan trend rasta unatoč općoj ekonomskoj situaciji, visokoj stopi nezaposlenosti, nedostatku investicija i političkoj nestabilnosti. Trendovi u Bosni i Hercegovini pokazuju da su građani počeli prepoznavati važnost svih vrsta osiguranja te da koriste i proizvode koji ne pripadaju obveznom osiguranju.Da bi se ovakav trend nastavio potrebno je raditi na podizanju svijesti o potrebi za osiguranjem kako kod privatnih lica tako i privrednih subjekata, uvoditi nove tehnologije te kreirati nove proizvode i usluge  prema potrebama klijenata.  Ovim se u konačnici utječe na troškove poslovanja, poticanje investicija te rast profitabilnosti sektora  osiguranja".

Cilj konferencije je, prije svega, pružiti građanima više informacija o osiguranju, važnosti osiguranja kao temelja finansijske sigurnosti, te brojnim učesnicima predstaviti novosti i težnje razvitka kada je razvoj struke osiguranja u pitanju. Govornici prvog dana konferencije poslali su jasnu poruku javnosti da je najvažnijauloga osiguranja i osiguravajućih društava zaštita ljudi i dobara u najtežim i najizazovnijim trenutcima.

-Naša težnja, da ova konferencija postane centralni godišji događaj struke osiguranja, mjesto gdje će se govoriti o zaštiti  građana, unaprijeđenju grane osiguranja te  gdje će se prezentovati najnoviji trendovi struke, sudeći po odzivu će u narednim godinama biti ostvarena. Pozitivna reakcija kolega, te novi prijedlozi i ideje izneseni na panel diskusijama, temelj su još boljeg progresa struke osiguranja i zaštite građana kada im je najpotrebnija -izjavio je povodom otvaranja konferencije, Ermin Čengić, generalni sekretar Udruženja osiguravajućih društava FBiH.                                      

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.