Nedjelja, 02.10.2022.
FOTO: AA

Dani o Allahovom poslaniku: Tradicionalni mevlud održan u Baščaršijskoj džamiji

U Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu poslije jacije namaza, večernje molitve, održana je tradicionalna mevludska svečanost u okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku "Selam, Ya Resulallah".

Mevludu su prisustvovali imami i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo te brojni vjernici.

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine je jedna od centralnih aktivnosti koja obilježava manifestaciju koju po 17. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

U Sarajevu je 11. oktobra zvanično otvorena 17. kulturno-vjerska manifestacija "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah". Moto ovogodišnje manifestacije koja će trajati do 1. novembra je "Dobro djelo".

Centralna mevludska svečanost u sklopu manifestacije održat će se u Gazi Husrev-begovoj džamiji 18. oktobra (podne-namaz).

U okviru manifestacije Dani o Allahovom poslaniku pripremljeno je 27 različitih programskih sadržaja koji se na različitim lokacijama realizuju tokom 22 dana, a u programu učestvuje oko 170 učesnika iz BiH i Republike Turske.

Glavni ciljevi manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah" će doprinijeti afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promociji islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, s naglaskom na lijepu riječ, poručuju organizatori.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh