navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Raznovrstan program

"Dani italijanskog filma" u nekoliko bh. gradova

Ambasada Italije u Sarajevu predstavila je "Dane italijanskog filma" u Bosni i Hercegovini. Bogat i raznolik program bit će prikazan u različitim gradovima.

Objavljeno: 28.06.2022. u 16:46
get url
text

- "Dani italijanskog filma" predstavljaju jedan od naših događaja kulturne promocije, za bosanskohercegovačku javnost, tradicionalno najomiljeniji. Ovogodišnje izdanje manifestacije bilježi i dodatnu ekspanziju našeg projekta, jer smo proširili skup uključenih gradova, s Distriktom Brčko i gradom Zenicom, koji će se pridružiti Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli. Riječ je, stoga, o velikom ulaganju u korist bosanskohercegovačke publike s ciljem još snažnijeg konsolidiranja kulturnih odnosa između Italije i Bosne i Hercegovine. Našom revijom želimo simbolično izgraditi most ka tradicionalnoj, filmskoj ljetnoj sezoni Sarajeva, periodu izvanredno intenzivnom i dinamičnom za prijestolnicu, u koju pristižu reditelji i akteri iz cijele regije i iz mnogobrojnih zemalja. Italija se tako potvrđuje prvorazrednim kinematografskim partnerom za Bosnu i Hercegovinu, njen film, njenu publiku – izjavio je ambasador Italije, Marco Di Ruzza.

Izdanje za 2022. "Dana italijanskog filma u BiH", donosi jednu uravnoteženu selekciju komedija, drama i dokumentarnog filma, dugometražne i kratkometražne filmove. Publika će moći nanovo vidjeti prepoznatljiva lica savremenog italijanskog filma, od Tonija Servilla do Paole Cortellesi, pogledati djela autora u usponu, poput djela rimskog umjetničkog dvojca "YouNuts" (Niccolò Celaia i Antonio Usbergo) ili već afirmiranih autora, poput Riccarda Milanija ili Leonarda di Costanzoa. Nadalje, u okviru projekta Bijenala u Veneciji, posvećenog promociji najperspektivnijih talenata italijanskog filma, jedna cijela večer bit će posvećena mladoj milanskoj rediteljici, Chiari Camparai, koja će za sarajevsku publiku lično predstaviti svoj film "Pouke ljubavi". Film će biti prikazan u srijedu 29. juna u 20 sati u kinu Meeting Point, a nakon projekcije filma, prisutni će imati priliku da prisustvuju i učestvuju u razgovoru sa rediteljicom, kao i maloj zakusci koja će biti upriličena u prostorijama kina.

 

Program je ove godine obogaćen i s nekoliko eksperimenata, koji će dodatno stimulirati zainteresiranost bosanskohercegovačkih gledalaca, a naročito, sarajevska projekcija u proširenoj/virtualnoj stvarnosti, kratkometražnog filma "Nikola Tesla – Čovjek iz budućnosti", rimskog reditelja Alessandra Parrella.

Povodom tridesete godišnjice tragičnih događaja koji su obilježili početak rata u Bosni i Hercegovini i opsadu njene prijestolnice, Sarajeva, u završnici revije, predviđena su dva dana specifično posvećena sjećanju i historijskom osvrtu, uz projekciju dokumentarnih filmova "Hotel Sarajevo" Barbare Cupisti i "Unsafe Goražde" Enrica Dagnina.

"Dani italijanskog filma", na ovaj način, potvrđuju svoju raznovrsnost kako bi zadovoljili sve ukuse domaće publike, omogućavajući istovremeno da u bosankohercegovačke gradove budu donesene različite duše italijanskog savremenog filma, utvrđujući još više postojeće i već snažne kulturne veze između Italije i Bosne i Hercegovine.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.