Dani antifašizma u Mostaru: Bogat program povodom 73. godišnjice oslobođenja grada

objavljeno: 09.02.2018. u 13:37

Povodom obilježavanja 73. godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, u gradu na Neretvi će biti održana šestodnevna manifestacija Dani antifašizma, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata.

Manifestacija počinje u ponedjeljak 12. februara, a centralni skup planiran je za 17. februar. Organizatori očekuju da će tom skupu prisustvovati više od hiljadu gostiju iz BiH i zemalja bivše Jugoslavije.

Tokom šest dana bit će postavljene izložbe, održane projekcije filmova i pozorišne predstave, te organizirano polaganje cvijeća na spomen-pločama i obilježjima, posjete mezarlucima, promocije knjiga, tribine, časovi historije i sportski turniri.

U Narodnom pozorištu Mostar 17. februara bit će upriličena svečana akademija i dodjela februarskih priznanja.

- Imamo bujanje raznoraznih oblika neofašizma, neofašističkog djelovanja, aktivnosti čak u vlasti od pojedinaca, u stranačkom djelovanju, u izjavama koje daju i naravno da sve to unosi nemir, ali isto tako uvjerava nas da obilježavanje ovakvih dana, djelovanje na razvijanje ideja antifašizma i pokazivanje mladim ljudima gdje ih vodi retorika i djelovanje, u šta ih guraju oni koji misle da upravljaju našim životima, je naša prvenstvena zadaća. Zato ove godine i imamo ovoliko aktivnosti - kazao je Sejo Đulić, predsjednik Udruženja.

Ovaj datum obilježava se u znak sjećanja na 14. februar 1945. godine kada su, rano ujutro, jedinice 26. dalmatinske divizije uspjele ući u grad Mostar. Nešto kasnije to su učinile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija. Do večeri sve okupatorske snage u rasulu su pobjegle iz grada, a poraz je priznao i sam Adolf Hitler, koji je izdao naredbu za povlačenje vojske. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Mostar je dao 750 boraca i 14 narodnih heroja. Stradalo je 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora. O veličini njegove žrtve, ali i otpora, govori i podatak da slobodu nije dočekao svaki osmi stanovnik grada.