open-navfaktor-logo
search
Mostar
Danas skokovi s UNESCO-vog spomenika: Lorens Listo na pragu velikog rekorda
Uz skokove, tradicionalno ide i već broj popratnih sadržaja
28.07.2019. u 09:16
get url
text

Tradicionalni 453. skokovi sa Starog mosta, koji će okupiti brojne skakače iz Mostara, ali i cijele regije, održat će se danas s početkom u 16 sati. Prvi skok zabilježen je davne 1664. godine. Dolazak na skokove najavio je veliki broj skakača iz cijele regije, a tačan broj znat će se u 12 sati, nakon obavljenih ljekarskih pregleda.

S UNESCO-ovog zaštićenog spomenika skaču se dvije discipline, a to su skokovi na glavu - poznati stil "lasta" i skokovi na noge koji se inače održavaju jedino u Mostaru. Pored leta, boduje se prilaz mostu i upad u vodu. S mostarskom lastom se ne ide više od metar i pol u vodu. Što je veći 'štrap' to su veće ocjene.

Ovogodišnji situacija je jedinstvena, koja se događa samo jednom, a u kojoj prvak stiže prvaka, odnosno Lorens Listo u slučaju pobjede stiže rekord Emira Balića. 

Ovogodišnji skokovi donose i dosta novina. Najveću pažnju privlači otvaranje nove atrakcije zip line, čija je polazna tačka na Lučkom mostu, a odredište je plato ispod Starog mosta. Službeno otvaranje je planirano za 15 sati. Čast da otvori novu adrenalinsku atrakciju u Mostaru imat će legenda mostarskih skokova Emir Balić, a zvanično će se "spustiti" i nekoliko uglednih građana Mostara.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, a skokove su i ove godine podržali Turistička zajednica HNK-a i brojni drugi sponzori. Specijalni partner ovogodišnje manifestacije je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine tako da će se zastava OKBIH, kao krovne sportske organizacije u BiH, po prvi put zavijoriti na Starom mostu u Mostaru. Za sigurnost takmičari i gledalaca brinut će kajakaši,ronioci, profesionalni certificirani zaštitari i aktivni policajci Policijske uprave Mostar

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.