Tarhana
Potrebni sastojci: 4 jaja, sok od paradajza, bijelo pšenično brašno, 1 kašika maslaca, 1 kašika brašna, 2 zrelija paradajza, 2 l mesne supe, najbolja je goveđa, 100 g tarhane, biber, so, mljevena paprika.
Postupak pripreme:
Od jaja, paradajz - soka i brašna umijesiti tvrdo tijesto. Neka stoji na sobnoj temperaturi nekoliko dana (najbolje četiri do pet dana).
Potom tvrdo tijesto "protjerajte" kroz đevđir tako da dobijete mrvice koje ćete sušiti u platnenoj, najbolje lanenoj vrećici.
Od maslaca i brašna napraviti zapršku.
Paradajz izrendati da dobijete usitnjenu masu i sok. Ukuhati se sa zaprškom, pa cijelu masu dodati u mesnu supu. Kuhati samo dok ne prokuha.
Potom dodati tarhanu i kuhati još dvadesetak minuta na tihoj vatri.
Pri serviranju tarhane dodati biber i mljevenu papriku.
Sitni ćevap uz rižu kao prilog
Potrebni sastojci: 800 g junetine, 2 glavice luka, ulje, so, biber, malo slatke mljevene crvene paprike, pola glavice bijelog luka, list celera, list peršuna, 2 kašike koncentrata paradajza, malo bibera u zrnu, 1 mrkva.
Postupak pripreme:
Junetinu izrezati na komadiće. Crveni i bijeli luk nasjeckati, zagrijati ulje i na njega staviti luk, mrkvu, peršun, celer, komadiće junetine, so i biber.
Dinstati sve dok ne uvri voda koju će pustiti meso i povrće.
Smanjiti temperaturu, dodati crvenu papriku i paradajz - sos.
Kada je meso izdinstano, sve zaliti vodom i pustiti da prokuha.
Dinstati tako dok meso ne bude mehko, a po želji možete dodati i malo vegete.
Sitni ćevap poslužiti uz kuhanu rižu.
Sami napravite somun
Potrebni sastojci: 1 kg brašna, 10 g kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 700 ml hladne vode.
Postupak pripreme:
U posudu staviti so, šećer, kvasac i malo vode i ostaviti da smjesa naraste, pa je izliti u posudu sa brašnom i hladnom vodom, te umijesiti tijesto.
Tijesto potom ostaviti da odstoji sat.
Od tijesta napraviti sedam ili osam loptica. Svaku razvući od 20 do 30 cm, a ukoliko se tijesto lijepi za prste, stavite malo brašna.
Potom uzmite drveni ili metalni štapić i pomoću njega napravite šare na tijestu slične onima koje imaju somuni koje kupujete u pekari.
Rernu dobro zagrijte, pa tek onda ubacite somune u plehu da se peku. Naravno, prije toga ih pospite ćurekotom i pecite od pet do 10 minuta.
Sarajevski somuni jedinstveni su po ukusu i izgledu. Možete ih jesti sa svim jelima, a u vrijeme ramazana najviše se služe uz tradicionalna bosanska jela.
Brownie, ali s limunom
Potrebni sastojci: 95 g brašna, 90 g šećera, žkašičica soli, 100 g maslaca sobne temperature, 2 jaja, 2 kašike svježeg limunovog soka, 2 kašike naribane korice limuna.
Glazura: šoljica šećera u prahu, 3 kašike limunovog soka, 2 kašičice naribane korice limuna.
Postupak pripreme:
Prekriti široku posudu za pečenje papirom za pečenje, pošpricati ga uljem i staviti sa strane.
U posudi miksati brašno, šećer, so i maslac dok se ne povežu.
U drugoj posudi miksati jaja, dodati limunov sok i koricu da se sve poveže.
Ovu smjesu dodati prvoj te miješati mikserom još dvije minute.
Smjesu potom izliti u pripremljeni kalup, pa kolač peći na 180 stepeni Celzijusa otprilike 20 minuta.
Kada je biskvit gotov, ostaviti ga da se potpuno ohladi.
Glazura: šećer u prahu staviti u veliku posudu, dodati ostale sastojke i miješati da se sve poveže u glatku smjesu.
Smjesu staviti na sredinu kolača i lagano razvući nožem za glazuru prema krajevima.
Kolač ostaviti u frižideru da se dobro ohladi, potom ga isjeći na kocke i poslužiti na kraju iftara uz kafu i sok.