U isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće. Jesen traje 90 dana do 21. decembra kada počinje zima.

Meteorolozi AccuWeathera objavili su dugoročnu prognozu za jesen u Evropi. Šta čeka Balkan i jugoistočnu Evropu. U jugoistočnoj Evropi promjena sredinom jeseni donijeće na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme. Promjena obrasca sredinom jeseni donijeće olujno i hladnije vrijeme u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. To će donijeti nadprosječne snježne padavine u višim područjima Alpa i skijalištima. To bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone u nekim odredištima, posebno u centralnim Alpama.

Danas se u Hercegovini, na zapadu i jugozapadu Bosne očekuje pretežno oblačno vrijeme. U ostatku BiH jutro sunčano uz postepeno naoblačenje tokom dana. Prije podne kiša je moguća u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, a poslije podne kiša, pljuskovi i grmljavina u većini područja. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 32 °C.

U Sarajevu jutro sunčano uz postepeno naoblačenje tokom dana. Poslije podne se očekuju pljuskovi i grmljavina. Jutarnja temperatura oko 14, a dnevna oko 28 °C, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.