open-navfaktor-logo
search
BiH među debitantima
Danas počinje EP za rukometaše, Zmajevi sutra protiv favorizovanih Norvežana
EHF EURO 2020 počinje utakmicama Bjelorusija - Srbija i Njemačka - Holandija, a obje su na programu od 18.15 sati
09.01.2020. u 07:47
get url
text

Evropsko prvenstvo za rukometaše, koje se prvi put u historiji EHF-a igra u tri države - Austriji, Norveškoj i Švedskoj, počinje danas i trajat će do 26. januara.

Među 24 najbolje selekcije Starog kontinenta našla je i selekcija naše zemlje, kojoj će ovo biti prvo učešće. Rukometni Zmajevi baš i nisu bili miljenici sreće, s obzirom na to da ih je žrijeb uvrstio u grupu D, gdje će igrati zajedno sa Francuskom, Norveškom i Portugalom.

Izabranici Bilala Šumana neće biti jedini debitanti na EP. Osim njih na smotri najboljih evropskih selekcija prvi put će zaigrati Latvija i Holandija, čija se ženska selekcija nedavno okitila titulom svjetskog prvaka.

Titulu najbolje muške reprezentcije na tlu Evrope, osvojenu prije dvije godine u Hrvatskoj, branit će reprezentacija Španije, kojoj je ovo rekordno 14. učešće na Evropskom prvenstvu, baš kao i Francuskoj i Hrvatskoj. Španski rukometaši prije dvije godine su u finalu savladali Švedsku, dok je Francuska u borbi za treće mjeto bila bolja od Norveške.

Nakon što im je na prošlom EP izmakla bronza, Norvežane su godinu poslije u finalu Svjetskog prvenstva nadigrali Danci, zbog čega će, kao i zbog domaćeg terena, zasigurno biti dodatno motivisani da odu do samog kraja.

Da fortuna baš i nije bila na strani izabranika Šumanovih pulena najbolje govori i podatak da brojni rukometni stručnjaci selekcije Francuske i Norveške vide među kandidatima za najviši plasman.

EHF EURO 2020 počinje utakmicama Bjelorusija - Srbija i Njemačka - Holandija, a obje su na programu od 18.15 sati, dok od 20.30 sati igraju Hrvatska - Crna Gora i Španija - Latvija.

Reprezentacija Sjeverne Makedonije igrat će u grupi B, gdje zajedno sa Češkom Republikom, Ukrajinom i Austrijom. Za Makedonce će ovo biti šesti nastup na EURO-u, a i ovoga puta će ih predvoditi legendarni Kiril Lazarov.

Ovaj 39-godišnji desni bek već 20 godina brani boje Makedonije, a rekorder je po broju golova postignutih na jednom evropskom prvenstvu. Iskusni rukometaš sjajnog šuta na prvenstvu 2012. postigao je 61 pogodak, a u njegovom vlasništvu je i rekord po broju datih golova na jednom svjetskom prvenstvu (92 gola 2009. godine).

Prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu naša selekcija igra sutra u Trondheimu od 20.30 sati protiv doaćina Norveške, a prijenos mečeva EP realizovat će BHT1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.