Šveđani su definitivno najveće iznenađenje rukometnog Mundijala koji je počeo 13. januara u Egiptu. Četverostruki svjetski prvaci na sjever Afrike stigli su desetkovani, a zbog koronovirusa selektor Glenn Solberg morao se odreći jedne kompletne postave pred početak SP-a.

Da iznenađenje bude još veće izabranici norveškog stručnjaka do finala su stigli bez poraza, baš kao i njihovi protivnici.

Danska je, nakon nezapamćene rukometne drame s Egiptom u četvrtfinalu, u borbi za finale eliminisala evropske prvake Špance, dok su Šveđani su poziciju da se borbe za zlato stigli pobjedama nad Katarom i favorizovanom Francuskom, protiv koje je Švedskoj malo ko davao velike šanse. Šveđani su, kao i tokom cijelog turnira istrajali u svojoj igri, a loša partija francuskih golmana u polufinalu (samo tri odbrane op.a) išla im je u prilog, te su izborili osmo finale SP-a u svojoj historiji.

Posljednju titulu svjetskog šampiona Šveđani su osvojili upravo u Egiptu, sada već davne 1999. godine, dok su Danci do prvog svjetskog zlata stigli prije dvije godine kada su Mundijal organizovali zajedno s Njemačkom. Danska je prethodno tri puta gubila u finalima SP-a.

Raspoloženi Mikkel Hansen koji je u polufinalu sa Španijom postigao 12 golova bit će svakako prva uzdanica zemlje koju smatraju jednom od kolijevki rukometnog sporta, a ne treba zaboraviti ni najboljeg rukometaša za 2019. godinu Niklasa Landina Jacobsena, čije su odbrane spriječile Egipćane da se plasiraju u polufinale.

Vrijedi spomenuti da su se posljednja dva duela ljutih skandinavskih rivala na svjetskim prvenstvima završila pobjedama Danske. U preliminarnoj rundi 2017. godine aktuelni olimpijski i svjetski prvaci slavili su s 27:25, dok su u glavnom krugu 2019. Danci bili nešto uvjerljiviji i trijumfovali s 30:26.

Finale između Danske i Švedske igra se od 17.30 sati, dok se utakmica za bronzu između Francuske i Španije igra s početkom u 14.30 sati.