open-navfaktor-logo
search
Ceremonije
Danas otvorenje prve faze novog aerodroma u Istanbulu
Program otvorenja organiziran i povodom Dana Republike koji se danas obilježava kao 95. godišnjica osnivanja savremene turske države, počet će u 16 sati po lokalnom vremenu
29.10.2018. u 09:56
get url
text

Prva faza novog aerodroma u Istanbulu bit će otvorena danas ceremonijom kojoj će prisustvovati predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i čelnici brojnih drugih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Program otvorenja organiziran i povodom Dana Republike koji se danas obilježava kao 95. godišnjica osnivanja savremene turske države počet će u 16 sati po lokalnom vremenu.

Ceremoniji otvorenja prisustvovat će više od 50 zvaničnika iz najmanje 18 zemalja, uključujući Tursku Republiku Sjeverni Kipar, Makedoniju, Moldaviju, Pakistan, Srbiju, Sudan, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Demokratsku Republiku Kongo, Sloveniju, Gruziju, Iran i Ujedinjeno Kraljevstvo.

 Aerodrom će sadržavati brojne karakteristike po kojima će biti prepoznatljiv u svijetu, bilo da je riječ o veličini, infrastrukturi, sigurnosnim sistemima ili dizajnu.

Kompanija osnovana u oktobru 2013. ”Istanbul Grand Airport (IGA)” pet godina radi na realizaciji ovog megaprojekta.

Za otvorenje prve faze koja će opslužiti 90 miliona putnika godišnje, investirano je šest milijardi eura.

Aerodrom je izgrađen na ukupnoj površini od 76,5 miliona kvadratnih metara, a druge faze bi trebale biti završene do 2023. godine. Na gradnji aerodroma koji će biti jedan od najvećih u svijetu angažirano je oko 10.000 ljudi.

{$galerijaFotografija}

Po završetku radova, aerodrom će sadržavati šest odvojenih pisti, imat će kapacitet 500 aviona, parking otvorenog i zatvorenog tipa kapaciteta 70.000 vozila i godišnje će opsluživati oko 200 miliona putnika.

U prvoj etapi planirano je dnevno pet slijetanja i isto toliko uzlijetanja. Letovi su planirani, unutar zemlje, prema Ankari, Izmiru i Antaliji, odnosno Turskoj Republici Sjeverni Kipar i Azerbejdžanu, koji će biti prvi međunarodni letovi.

Očekuje se da će na aerodromu dnevno uzlijetati i slijetati 2.000 aviona, prema više od 350 destinacija, a svoje usluge nudit će 250 aviokompanija.

Novi aerodrom, još prije otvorenja, dobio je nekoliko nagrada, pa se može očekivati da će taj trend biti nastavljen i u budućnosti.

Zgrada aerodromskog terminala prostirat će se na 1,3 miliona kvadratnih metara i bit će među najvećima u svijetu. Vanjski i unutrašnji izgled inspirisani su motivima turske arhitekture.

Novi aerodrom u Istanbulu bit će povezan i željeznicom do centra grada, a radovi na krakovima i dalje traju. Potpisani su i ugovori s licenciranim taksi prijevoznicima koji će poštovati niz standarda za pružanje usluga.

Na aerodromu će biti korištena i najnovija tehnologija, a bit će postavljeni i podni radari.

Kretanja će biti uočena na razdaljini od 2,5 kilometra. Na svakih 60 metara nalazit će se fiksna kamera, na svakih 360 PTZ kamere, 720 termalne kamere i fiberoptički senzori. Na dva punkta nalazit će se pripadnici snaga sigurnosti.

Na 9.000 pametnih kamera postavljenih na terminalu i parkinzima instalirano je osam profila sumnjivih ponašanja. Oni koji budu imali jedan od njih, bit će odmah detektovani.

Postavljeni su i sistemi za raspoznavanje registarskih oznaka, odnosno infrastrukture za skeniranje lica.

Danas otvorenje prve faze Novog aerodroma u Istanbulu - 29. 10. 2018.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.