Izdvajaju se dionica autoputa A-1 Lepenica - Tarčin, kao i magistralni putevi:Tuzla - Orašje, Žepče - Maglaj, Jajce - Banja Luka, Vitez - Travnik, Ključ - Mrkonjić - Grad i Kupres - Šujica.

Kolovoz je mokar ili vlažan, a pažnja se skreće  i na moguću poledicu, posebno u planinskim predjelima. Upozorava se i na učestale odrone zemlje ili kamenja.

Vozačima se savjetuje da voze maksimalno oprezno. Posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor - Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez - Travnik, Živinice - Banovići, Drvar - Bosansko Grahovo, Rogatica - Ustiprača, Gromiljak - Blažuj i Šuica - Tomislavgrad.

Za danas je u vremenu od 15 do 16 sati najavljeno miniranje na magistralnom putu Stolac - Neum (lokacija Babin Do), zbog čega su moguće kraće obustave saobraćaja.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Granični prijelaz Metaljka otvoren je u vremenu od 07.00 do 19.00 sati, saopćeno je iz BIHAMK-a.