open-navfaktor-logo
search
Udruženje "Naše ptice"
Danas je Međunarodni dan lešinara: U Sarajevu prezentacija, u Blagaju puštanje bjeloglavog supa Luke na slobodu
Više od dvije milijarde ptica iz centralne i sjeverne Evrope svake godine seli preko evropskog kontinenta i Sredozemnog mora do zimovališta u sjevernoj ili centralnoj Africi koristeći tzv.
05.09.2020. u 10:38
get url
text
Lešinar ptica

Jadranski seobeni put ili Adriatic Flyway, na kojem se nalazi i Bosna i Hercegovina.

- Terenska istraživanja su pokazala da se, osim uništavanja staništa koja pticama služe za odmor i ishranu tokom seobe, jasno izdvajaju tri uzroka individualnog stradanja ptica: krivolov, trovanje i stradanje od strujnog udara ili sudara sa električnim vodovima - navodi u saopćenju Ornitološko društvo "Naše ptice".

Prema podacima "BirdLife International" na području Mediterana se godišnje nelegalno ubije ili uhvati više od 25 miliona ptica. Za isto to vrijeme od posljedica trovanja strada stotine hiljada ptica, a najugroženiji su lešinari i grabljivice.

- Povodom Međunarodnog dana lešinara (International Vulture Awareness Day) Ornitološko društvo Naše ptice organizuje javnu prezentaciju pod nazivom "Budi i ti prijatelj ptica" tokom kojeg će se predstaviti problemi krivolova, trovanja i stradanja ptica usljed strujnog udara ili sudara sa električnim vodovima. Uz niz informativnih materijala koji će biti podijeljeni građani će moći kroz razgovor sa članovima Udruženja doznati više informacija o problemima zaštite ptica i njihovih staništa - navodi se u saopćenju.

Događaj će biti upriličen na trgu preko puta Vijećnice danas od 12.00 do 14.00 sati

Planirano je i da se putem video-linka isprati puštanje bjeloglavog supa Luke na slobodu koje će u 12.15 sati biti upriličeno u Blagaju.

Iz Društva napominju kako će građani, istovremeno, biti u prilici upoznati se i sa ljepšim dijelom druženja sa pticama, te da će premijerno biti predstavljene i dvije pjesme posvećene zaštiti ptica.

Ornitološko društvo poziva na građansku odgovornost u zaštiti ptica i njihovih staništa kako bi stvorili zdravije okruženje za ljude i ptice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.