open-navfaktor-logo
search
Slavimo mir i život
Danas je Dan Grada Sarajeva, gradonačelnik poručio: Ostanite kući
Šesti april najznačajniji je datum u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine, a ujedno 6. april se obilježava kao Dan Grada Sarajeva.
06.04.2020. u 08:03
get url
text

Na današnji dan 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od okupatora u Drugom svjetskom ratu. 

Na isti dan, 6. aprila 1992. godine, srpski agresor je napao Sarajevo i ovaj je grad ponovo trebao svoje građane i patriote da ga oslobode. I opet je oslobođen. Tokom opsade u Sarajevu je ubijen 11.541 civil, od kojih 1.601 djece. Materijalna šteta je neprocjenjiva, razarani su stanovi, uništavano kulturno blago, privredni objekti, saobraćajnice, bolnice, groblja, vjerski objekti...

Grad je ostao bez struje, grijanja, vode, lijekova i ostalih medicinskih potrepština. Međutim, neprijatelj nije pokorio grad, zahvaljujući herojskoj odbrani Sarajeva, odnosno Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nakon rata grad se digao iz pepela i vratio sjaj mjesta u kojem se isprepliću različite religije i kulture. 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka jučer se putem videolinka obratio građanima i poručio im da ostanu kući zbog novonastale situacije u vezi sa koronavirusom.

- Na Dan grada Sarajeva 6. aprila, svake godine, slavimo slobodu, mir i život. I ovaj put ćemo to učiniti ali u svojim srcima i u svojim domovima. Pobjede koje glavni grad Bosne i Hercegovine obilježava 5. i 6. aprila, snažna su poruka cijelom svijetu, da se, i najteže krize i najveći izazovi mogu prevladati a da se sačuva dostojanstvo, ljudskost, multikultura i suživot. Sve ono što Sarajevo i jeste. Samo na tim temeljima možemo graditi budućnost - poručio je Skaka te dodao: "Građanima čestitam Dan grada Sarajeva sa porukom, ostanite kući".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.