open-navfaktor-logo
search
Oprez
Danas i narednih dana izuzetno visoke temperature u našoj zemlji, štetno po zdravlje
Danas se u našoj zemlji uz obilje sunca prognozira i vrlo toplo vrijeme. Visoke temperature zraka mogu štetno utjecati na zdravlje stanovništva. Posebno neugodno bit će u urbanim sredinama.
22.07.2022. u 07:51
get url
text

Najviša dnevna temperatura kretat će se od 36 do 40, na jugu do 42 stepena.

Većina populacije bi trebala biti opreznija i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika, meteoropata, starijih i djece.

Prilikom boravka na otvorenom neophodno je lagano se odjenuti, reducirati izlaganje suncu zbog visokih vrijednosti UV indeksa, planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima. Uz visoke temperature, problem će predstavljati i nedostatak svježine u noći. Poželjno je pratiti izvještaje i preporuke nadležnih službi.

Sutra će se zadržati sunčano i podjednako vruće, ponegdje i nešto toplije u odnosu na petak. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu od 25, a dnevne od 35 do 41, na jugu do 42 stepena.

U nedjelju će preovladavati sunčano, ali i neznatno svježije. Upozorenja na visoke temperature i dalje su na snazi. Jutarnje temperature od 18 do 23, na jugu zemlje do 25. Najviše dnevne temperature od 34 do 40, na jugu do 42 stepena.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.