Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zakazao je za danas hitnu sjednicu Predsjedništva BiH sa samo jednom temom: migrantska kriza u Bosni i Hercegovini, posebno u Unsko-sanskom kantonu.

Održavanje hitne sjednice zatražio je član Predsjedništva Željko Komšić. Dodik je uvažio njegov zahtjev, na koji po poslovniku ima pravo, ali kazao je kako je skeptičan da će današnja sjednica donijeti neka konkretna rješenja. 

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada su u pitanju migrantski problemi, ali, kako kaže, Vijeće ministara BiH ništa nije uradilo.

- Jedino što možemo zaključiti jeste da pokušavamo da dođemo do tog plana - rekao je Dodik.

Željko Komšić predložio je da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da naredi upotrebu i razmještaj vojno-policijskih, inžinjerskih, izviđačkih kao i drugih jedinica Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi se spriječili ilegalni prelasci državne granice. 

Upotreba i razmještaj Oružanih snaga BiH duž granice s Republikom Srbijom i Crnom Gorom predlaže se, kako je naveo, radi problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Azije i Afrike, protivno važećim zakonima i viznom režimu BiH.

Komšić predlaže i da Predsjedništvo BiH predloži hitno održavanje vanredne sjednice Vijeća ministara BiH na temu hitnog i sveobuhvatnog angažiranja svih raspoloživih kapaciteta Ministarstva sigurnosti BiH, kao i upravnih organizacija BiH sa operativnom samostalnošću u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH radi rješavanja problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Afrike i Azije protivnom važećim zakonima i viznom režimu BiH.