open-navfaktor-logo
search
Zenica
Danas dženaza Asimu Šuvaliću, jednom od organizatora otpora agresiji na BiH
Iz Stranke demokratske akcije (SDA) Zenica saopćeno je da je u 61. godini preminuo veliki čovjek i patriota Asim Šuvalić.
09.02.2022. u 10:23
get url
text

Dženaza i ukop će se obaviti danas u džematu Gornja Zenica, mezarje Jelika, poslije podne namaza.

Brigadir Šuvalić je, kako se navodi, bio jedan od organizatora otpora agresiji na našu domovinu i ratni komandant Samostalnog diverzantskog bataljona Trećeg korpusa, komandant 330 lahke brigade  i prvi diplomirani oficir Škole za borbeno komandovanje Armije RBiH.

Dao je snažan pečat i u Stranci demokratske akcije kao jedan od osnivača i dugogodišnji član, član Izvršnog odbora i odbornik u Skupštini opštine Zenica ispred SDA na prvim višestranačkim izborima 1990. Do zadnjeg dana bio je član SDA, dosljedno se boreći za temeljne ciljeve stranke i jačanje nacionalnog bića i položaja Bošnjaka - navodi se u saopćenju SDA Zenica.

SDA Zenica izražava iskreno saučešće porodici i prijateljima rahmetli Asima Šuvalića.

FOTO: Fena

Komemoracijom u sali Gradskog vijeća Zenice, porodica, saborci te osobe iz javnog i kulturnog života tog grada oprostili su se danas od Šuvalića, koji je preminuo 6. februara u Ankari (Turska).

Saborac Avdo Spahić oprostio se prigodnim govorom od svog komandanta iz Samostalnog diverzantskog bataljona.

- Izgubili smo komandanta, brata, druga, saborca, prijatelja... Uvijek je težio najboljim odlukama, sa što manje ljudskih gubitaka. Živio je za ovaj grad i državu, a porodica može biti ponosna na sve ono što je bio Asim Šuvalić - istakao je Spahić.

Prigodnim govorom od Šuvalića su se oprostili i penzionisani generali Jasmin Šarić i Džemal Merdan, koji je bio zamjenik komandanta 3. korpusa ARBiH. Merdan je istakao kako je rahmetli Šuvalića upoznao u jesen predratne, 1991. godine prilikom formiranja Patriotske lige regije Zenica, koja je obuhvatala 12 općina, a čiji je komandant bio upravo Merdan.

Merdan je prenio i izraze saučešća bivšeg komandanta 3. korpusa ARBiH, koji je zbog zaraze koronavirusom u izolaciji te nije mogao prisustvovati komemoraciji i ukopu svog, kako je prenio Merdan, "najboljeg komandanta".

Komemoraciji je prisustvovao i vojni ataše Turske u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar, čijim je angažmanom rahmetli Šuvalić bio izmješten na liječenje u Ankaru.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.