open-navfaktor-logo
search
London
Danas će britanski kralj Charles biti krunisan, krunu dobija i njegova supruga Camilla
Engleske kraljice i kraljevi krune su u Londonu već 1.000 godina, a uz zvanice iz cijelog svijeta, krunidba kralja Charlesa, bit će održana danas - 6. maja.
06.05.2023. u 07:40
get url
text

Charles je na prijestolje stupio nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete II u septembru prošle godine, a sada će, zajedno sa svojom suprugom Camillom biti okrunjen tokom ceremonije u Westminsterskoj opatiji, koju će voditi nadbiskup od Canterburyja.

Ceremonija krunidbe trebala bi početi u 11 sati po lokalnom vremenu i trajat će nešto više od sat, što je dva sata manje u poređenju s ceremonijom krunidbe kraljice Elizabete.

Unutar opatije, Charles će sjediti u krunidbenoj stolici, ili Edwardovoj stolici, i držat će vladarevo žezlo - zlatni štap s ametistom, dijamantima, rubinima, špinelima i smaragdima - koji predstavlja kontrolu nad nacijom. Imat će i vladarsku kuglu - zlatni globus s križem na vrhu. Bit će upitan hoće li upravljati Velikom Britanijom i drugim nacijama Commonwealtha poštujući zakone i pravdu, i hoće li održati kršćanstvo u naciji.

Tokom obreda Charles će biti pomazan uljem koje je posebno za tu priliku napravljeno u Jeruzalemu od maslina ubranih na Maslinskoj gori, u samostanu Marije Magdalene i samostanu Uzašašća. Zatim će ga nadbiskup blagosloviti i posvetiti prije nego što mu se na glavu stavi krunu...

Kakvu krunu će nositi kralj?

Kraljevska porodica posjeduje nekoliko kruna. Kralj Charles III. izabrao je "Edwardovu krunu". To je najstarija od svih britanskih kraljevskih kruna i napravljena je 1661. godine od 2,2 kilograma čistog zlata, dok će kraljica Camilla nositi modifikovanu verziju krune kraljice Marije, napravljene 1911. godine.

Prvi ju je nosio kralj Charles II. Zamijenila je srednjovjekovnu krunu, koja je pretopljena 1649. godine. Od 1649. do 1661. Engleska je nakratko postala republika, koju je vodio diktator i vojskovođa Oliver Cromwell. Pobunjenici su prodali mnoge kraljevske dragulje i rastopili zlato.

Krunu dobija i kraljica Camilla

Uz blagoslov pokojne kraljice Elizabete II, Camilla će biti službeno imenovana kao kraljica Camilla, a ne samo kao kraljeva supruga. Ona će također biti okrunjena u Westminsterskoj opatiji, i dobit će krunu kraljice Marije, supruge kralja Georgea V, napravljenu za ceremoniju krunjenja 1911. godine.

Nakon završetka ceremonije, očekuje se i da će se članovi kraljevske porodice pojaviti na balkonu Buckinghamske palače i mahati hiljadama okupljenih ljudi.

Dolazi li Harry?

Nakon svađe sa Buckinghamskom palačom, najmlađi sin kralja Charlesa, princ Harry, očekuje prilično hladan prijem. "Izgubljeni ili odmetnuti sin", koji je službeno napustio kraljevsku porodicu, pristao je doći, ali neće sjediti u prvom redu tokom ceremonije krunjenja, već će morati sjediti pozadi.

Dan nakon krunidbe tradicionalni koncert

Dan nakon krunidbe bit će obilježen brojnim slavljima, uključujući ulične zabave i veliki večernji koncert, a dva dana kasnije bit će proglašen nacionalni praznik.
U nedjelju nakon krunjenja održat će se koncert u dvorcu Windsor. Očekuju se velike zvijezde poput Lionela Ritchieja, Katy Perry i opernog pjevača Andrea Bocellija, koji će pjevati u duetu s velškim kolegom, Sir Brynom Terfelom.

Crtice iz biografije Charlesa III

Novi britanski kralj Charles Philip Arthur George, donedavni princ od Walesa, princ od Škotske, vojvoda od Cornwalla, vojvoda od Rothesaya, grof od Carricka, baron od Renfrewa, grof od Chestera i lord od Otoka rođen je u Buckinghamskoj palači 14. novembra 1948. godine.

Bile su mu četiri godine kada mu je umro djed George VI, a majka mu naslijedila tron. Godinu poslije u društvu bake i tetke, pokojne princeze Margarete, gledao je majčinu krunidbu. Prezirao je svoju školu Gordonstoun u zabačenom dijelu Škotske, koju je pohađao i njegov otac, ali je zato bio prvi prijestolonasljednik s diplomom Cambridgea.

Za princa od Walesa službeno je proglašen na svečanosti 1969. godine i najduže je čekao na tron od svih britanskih prijestolonasljednika u historiji. Njegovi kritičari, pa čak i neki monarhisti koji misle da je Charles loš izdanak kuće Windsor, kažu da je tako bilo i bolje.

Charlesovi poštovatelji vjeruju da će mu njegova mudrost, promišljenost i zalaganje za zaštitu okoliša obezbijediti javnu podršku kakvu zaslužuje. Ali sve to zasjenjuje njegova pokojna prva supruga princeza Diana, žučan završetak njihovog braka i trajno neprijateljstvo dijela javnosti prema drugoj supruzi Camilli.

Charles III će biti 40. monarh koji je položio tradicionalnu zakletvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.